De Algarve met kinderen: De 7 leukste dingen om te doen.

by Kim

We kozen in de herfstvakantie voor een weekje Algarve met de kinderen. Lekker warm weer en dat op maar drie uur vliegen, het klonk wel erg aanlokkelijk. De vele foto’s met goudgele stranden zagen er bovendien ook niet mis uit. Het werd uiteindelijk een afwisselende vakantie van zwemmen, rotsen kijken, bootje varen en lekker eten. We lijsten 7 leuke dingen om te doen voor je op.

1. De leukste stranden en rotsen

De Algarve staat natuurlijk bekend om zijn foto’s van goudgele stranden geflankeerd door grillige okergele rotsen. Er zijn een aantal plekken waar je vooral kan genieten van het uitzicht. En die zijn vooral leuk voor jezelf. Maar wil je de kinderen ook blij maken? Dan kies je natuurlijk voor een plek waar je ook lekker kan zwemmen.

Stranden waar je ook kan zwemmen

Er zijn twee plekken waar je volgens ons de knapste uitzichten kan combineren met een dagje zwemmen : Praia de Dona Ana en Praia da Marinha.

Praia de Dona Ana

Praia de Dona Ana vind je niet altijd terug in de online lijstjes met mooiste stranden maar dat is onterecht. Deze plek vlakbij Lagos is namelijk de ideale plek om te gaan zwemmen. Je vindt er op het strand een kleine strandbar waar je een ijsje of drankje kan kopen. De rotsformaties moeten ook maar nipt onderdoen voor die van het meer bekende Praia da Marinha.

Praia da Marinha

Praia da Marinha staat bijna altijd in de top 3 van mooiste stranden. Het is een erg populaire plek en dat is natuurlijk ook terecht. Wie een kleine wandeling boven langs de rotsen maakt wordt getrakteerd op prachtige uitzichten. En ook beneden op het strand kan je genieten van een erg mooi uitzicht. Ook hier is er een kleine strandbar voor wie wat verkoeling of een toilet zoekt. Praia da Marinha is vaak een stukje met de auto rijden en kan je best ook combineren met een bezoek aan de Benagil Caves en het dorpje Carvoeiro.

Stranden met uitzicht.

Hier moet je zijn voor de views maar niet echt om te zwemmen.

Praia do Camilo

Om aan Praia do Camilo te geraken moet je heel wat trappen afdalen. Zowat halverwege de afdaling van de trappen krijg je eigenlijk het mooiste zicht op de rotsformatie. Je kan hier ook wel zwemmen maar het is er vaak erg toeristische en er zijn geen voorzieningen op het strand. Wil je gaan zwemmen in de buurt? Opteer dan voor Praia de Dona Ana dat vlakbij ligt. Je kan dit uitzicht ook combineren met een bezoek aan Ponta da Piedade dat ook een steenworp verderop ligt. Eerlijk? Dit is alleen leuk voor kinderen die graag trappen lopen. En die kinderen moet ik precies nog leren kennen.

Ponta da Piedade

Ponta da Piedade bevat weer een knappe rotsformatie die vlakbij de vuurtoren van Lagos ligt. Je moet ook hier weer wat trapjes afdalen om te kunnen genieten van het uitzicht. Er is hier geen mogelijkheid om te gaan zwemmen. Eerlijk? Je ziet aan de foto dat kindjes vrij boos waren omdat ze na het afdalen van de trapjes ook weer de trapjes omhoog moesten.

Benagil cave

De Banagil Cave is één van de meest populaire grotten om te bezoeken. Je kan je ook afvragen of deze plek niet overhyped is. Je merkt dat deze bezienswaardigheid echt te lijden heeft onder het toerisme. Het is hier letterlijk “aanschuiven” voor een bezoek. Je kan enkel in de grot geraken met een kajak of een bootje. Wij kozen voor een korte speedboat tour via Seabookings.com die vertrekt vanuit het charmante dorpje Carvoeira. Wat vonden de kinderen ervan? Eentje vond het supercool om in een speedboat te zitten. De andere is in slaap gevallen op die speedboat. Faut le faire.

Kliffen van Sagres

Wie graag de zee wil zien inbeuken op de kin van Portugal moet aan de kliffen van Sagres zijn. De wind giert er hier stevig op los. Je kan hier ook een bezoek brengen aan het fort van Sagres waar je de kustvissers kan zien die boven op de rotsen staan hengelen. Of je kan kijken hoe de surfers de wilde golven temmen. Wij kregen er een hoop regen over ons heen dus zijn we er jammer genoeg niet te lang blijven hangen.
Maar de kinderen vonden het wel cool om naar de hoge golven te kijken.

2. Rondslenteren in Lagos.

Het stadje Lagos heeft een heel laid back sfeertje. Je vindt er de typische Portugese huisjes met kleurrijke tegeltjes maar evenzeer jonge bohemian surf shops en restaurantjes waar ze taco’s en hamburgers serveren.

3. De Lagos Zoo.

Er zijn een paar pretparken te vinden in de Algarve, van de Zoomarine vind je de meeste reclame. In dat pretpark vind je pretpark rides, zwemmogelijkheden en dieren. Omdat het weer al iets te koud was hebben we daar uiteindelijk niet voor gekozen. Hannes wou ook liever naar de Lagos Zoo gaan waar er heel wat dieren te zien waren die hij nog niet had gezien. Zo zagen we er een Albino leeuw, witte tijger, gigantische pelikanen en felgekleurde papegaaien. Hannes was dolblij en vond dit de leukste uitstap van de hele vakantie. De dieren zitten hier wel in kooitjes waar je je vragen bij kan stellen.

4. Centro Ciência Viva de Lagos

Het Centro Ciência Viva de Lagos is een echt doe museum voor kinderen met als thema het marine leven. Het is echt een geweldig museum waar kinderen en volwassenen samen al spelend bijleren. Je kan hier bijvoorbeeld leren hoe je moet roeien, hoe je knopen in touwen moet leggen of hoe je een duikboot moet besturen. Er is ook een klein buitengedeelte waar je een vuurtoren kan bouwen of waar je bootjes over het water kan besturen. De kinderen vonden dit geweldig want ze hadden met water mogen spelen en een toren gebouwd.

5. Escape room

Wat doe je wanneer je een hele dag regen over je heen krijgt op een maandag en alle musea zijn toe? De Atlantis! challenge spelen bij Escape One in Portimão. Je komt er terecht in een onderzeeer die naar Atlantis vaart en die op zoek gaat naar een nieuwe energiebron. Onze twee kids wisten heel wat te helpen bij het oplossen van de raadsels waardoor we nipt binnen het uur de energiebron wisten te vinden. Missie geslaagd!

6. Museu de Portimão

Het museum in Portimão vertelt vooral op een zeer mooie manier het verhaal van de sardienen vangst in de regio. Boeiend voor wie een stukje geschiedenis wil meepikken of doorvertellen.
De kinderen vonden het toch wel jammer dat er geen echte vissen waren.

7. Lekker eten rond Lagos

Pomò – la pasta bio italiana.

Je kan op zoek gaan naar een kindvriendelijk restaurant waar ze ook pasta serveren of je kan kiezen voor het authentieke Italiaanse Pomò – la pasta bio italiana. De suggestie van de dag met Burrata en Gorgonzola was in ieder geval absurd lekker. Dit is het restaurantje dat je kiest wanneer je kid friendly food wil combineren met zelf erg happy zijn.

Mar.

Om iets te drinken met zicht op zee kan je hier op het terras net buiten de stad Lagos terecht. Ze hebben hier ook prima frietjes van zoete aardappel die wegsmikkelen bij het aperitief. De zwaardvis was niet de allerbeste variant die ik ooit at maar de sea view maakt dat wel weer goed. Dit is het restaurantje dat je kiest puur voor de view en die frietjes.

Nah Nah Bah.

Ik vermoed dat dit restaurant mikt op tieners die houden van veel te luide muziek tijdens het eten. We schuiven aan een tafel die veel wegheeft van een scoutsfestijn. Maar de fish tacos en het craft biertje dat vervolgens op tafel komt maakt in één slag heel de avond goed. En de kiddos die waren ook bijzonder gelukkig met de “fish sticks met frietjes”. Dit is het restaurantje dat je kiest wanneer je opteert voor moderne fast food.

O Camilo.

Vlakbij het uitzicht op Praia do Camilo ligt ook het restaurant O Camilo waar ze vers gevangen vis serveren. Je moet absoluut reserveren om hier een tafeltje te kunnen bemachtigen. Wil je ook één van de speciale gerechten zoals een Cataplana of een Caldeirada dan moet je zeker een dag op voorhand dit doorgeven. Kid friendly? Nee dat niet dus. Dit is het restaurantje dat je kiest voor de fancy dinner.

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen