De Toscaanse toppers: Siena, Lucca, Volterra & San Gimigniano.

by Kim

Wie Toscane zegt, zegt Firenze. Maar die prachtige stad laten we deze keer links liggen. We kiezen op deze reis voor iets kleinere steden en dorpen. Die zijn ideaal om in een halve dag met een peuter door te slenteren en je kan er ook wat leuke dingen samen doen. Zo gaan wij torens tellen in San Gimignano, fietsen in Lucca, vlaggen spotten in Volterra en genieten van spektakel in Siena.

Siena

Siena is een stad waar je eigenlijk een aantal dagen voor kan uitrekken. We hadden de stad al eens eerder bezocht en namen toen ruim de tijd om de Duomo te bezichtigen. Die Duomo is een echte aanrader maar vandaag is voor een bezoek geen tijd voor want onze hangerige peuter wil liever terug naar zijn zwembad. Het wordt dus een blitzbezoek. Gelukkig is het begin juni nog rustig in de stad en kunnen we vlakbij de Porta Romana parkeren.

We lopen richting de binnenstad wanneer we luid tromgeroffel horen. Een fanfare! Iedereen is piekfijn uitgedost in middeleeuwse kledij en er wordt met grote vlaggen gezwaaid. Hannes is onder de indruk van het spektakel. We lopen verder naar de Piazza del Campo waar we een terrasje doen. Zo kunnen we toch even genieten van het uitzicht op de Palazzo Pubblico en de Torre del Mangia. De fanfare komt ons opnieuw tegemoet en geeft nog een prachtig spektakel op het plein. Na een drankje lopen we door wat straatjes en krijgen we nog een pracht uitzicht op de Basilica Cateriniana San Domenico. Daarna is het hoog tijd om de peuter te voorzien van een pasta en om hem vervolgens terug in de auto te stoppen voor een dutje. Niet erg, Siena is een stad waar we nog wel eens naar terugkeren. Maar dan misschien met zijn tweetjes 😉

Volterra

Volterra is sinds de Twilight films een plek die toeristen met hordes trekt. Tot groot ongenoegen van de locals die helemaal niets te maken willen hebben met al die vampiers. Het stadje is vooral een aangename plek om te slenteren. We starten aan het Palazzo dei Priori en lopen zonder plan doorheen de smalle straatjes. Het valt ons op dat er heel wat verschillende kleuren vlaggetjes omhoog hangen. In sommige straten zijn ze blauw met wit, in andere dan weer blauw met geel of zelfs rood met geel. Hannes vindt ook dat er heel veel mooie deuren zijn in deze stad en besluit om te gaan aankloppen. We eten nog een pasta op de Piazza XX Settembre waar Hannes een Spaanse schone weet te verleiden met zijn mini Vespa.

San Gimigniano

We gaan het maar meteen zeggen: San Gimignano is ons favoriete stadje in Toscane. Al is het maar voor de gekke verhaal achter deze stad. Lang lang geleden lieten de adellijke families van San Gimignano namelijk zien hoe rijk ze wel niet waren door een mooie grote toren te bouwen. Dat spelletje ontspoorde in een “ik wil de grootste hebben” waardoor er maar liefst 73 torens werden gebouwd.

Vandaag blijven daar maar 13 torens van over, maar dat zijn er net genoeg om te tellen met een peuter. Een van de grootste torens is de Torre Grossa, die vlak naast de Collegiata kerk ligt.

Die kerk lijkt op het eerste zicht niet veel soeps. We hadden ze niet bezocht als Hannes niet opeens had geroepen “Ik wil daar binnen”. Bleek de kerk een absolute must do te zijn. Binnenin is ze volledig beschilderd met fresco’s van een uitzonderlijke kwaliteit (waar je wel geen foto’s van mag maken). Leuke kerk om met kinderen te gaan bekijken dus want “ze hangt helemaal vol met verhaaltjes.” Tijd om onszelf te belonen voor die ontdekking met een ijsje!

We schuiven aan bij Gelateria Dondoli, op de Piazza della Cisterna. De gelateria is maar liefst twee keer uitgeroepen tot wereldkampioen ijsjes maken. Hannes heeft zijn potje leeg gelikt 🙂 Daarna stoten we in de een zijstraat van Piazza op de Galleria Continua waar er moderne kunst van enkele grote namen te zien valt. Gratis dan nog wel!

Lucca

Lucca is de laatste stad op onze reis voor we weer naar huis keren. We besluiten om midden in het oude stadscentrum te blijven slapen in een kleine B&B vlakbij de Guinigi toren. De gastheer is een uiterst vriendelijke kerel die ons enkele restaurant tips geeft maar ook korting op het huren van een fiets. Want ja, voor onze laatste stop hebben we nog een leuke activiteit gepland.

We gaan Lucca verkennen met de fiets! Hannes ziet het alvast helemaal zitten want die mag vooraan op de fiets bij mama. Het leuke is dat je bovenaan op de stadsmuren van Lucca rustig kan fietsen tussen het groen maar dat je meteen ook zicht krijgt op de stad. Op verschillende punten zijn er op- en afritten voorzien zodat je ook kan stoppen aan de verschillende bezienswaardigheden. Wanneer we aan de St.Martin kathedraal komen wijst Hannes naar de grote toren. “Daarop wil ik” roept hij.

We kopen een ticket en lopen de vele trappen naar boven. Zowat halverwege worden de trappen van die half doorzichtige ijzeren treden waardoor ik ongeveer zestig meter naar omlaag kijk. Ik sta een beetje te bibberen op mijn benen want ik heb een gezonde portie hoogtevrees. Hannes daarentegen roept eens we beneden zijn: “nog een keer!”. Eh, nee vriend: mama heeft een aperitiefje verdiend.

You may also like

2 comments

Anne Hemeleers maart 27, 2022 - 11:47 pm

Hello Wij zouden een week naar Lucca gaan in juni. We zouden zeer graag de val d’Orcia doen. Dit om zijn fantastisch wegen en mooie landschappen. Is dit gemakkelijk te doen vanuit Lucca in 1 dag? Hebt u nog tips voor ons. Alvast bedankt.
Mvg
Anne

Reply
Kim juni 1, 2022 - 1:02 pm

Dag Anne. Val d’Orcia is toch een goeie 2u enkel rijden vanuit Lucca. In Val d’Orcia zijn er bovendien heel wat leuke dorpjes die het bezoeken waard zijn. Als daguitstap lijkt het mij daarom misschien nogal gehaast. Idealiter overnacht je er een nacht om een paar dorpjes te kunnen verkennen. Tip: Als je kan genieten van een goed glas wijn ga dan zeker naar Montalcino. Veel plezier !

Reply

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen