Malta: slenteren in het middeleeuwse Mdina en Rabat

by Kim

De straten rond Mdina en Rabat zijn ongelofelijk smal. Zo smal dat we hopen dat we met de auto geen tegenliggers moeten kruisen. Laat staan een bus! Maar ja hoor, we moeten genadeloos achteruit rijden, ook al hebben we net links leren rijden.

Mdina

De smalle straatjes van Mdina zijn wel supergezellig om door te slenteren. Vooral omdat er in het oude centrum van Mdina bijna geen auto’s mogen rijden. Even dachten we dat de stad daarom de bijnaam, The Silent City had maar er is een andere reden. Mdina was vroeger de hoofdstad van Malta. In 1530 werd het administratieve centrum verplaatst naar Birgu waardoor de stad ‘leegliep’ en de bijnaam kreeg.

Mdina verloor dan wel heel wat inwoners, maar de St. Pauls Cathedral geeft die grootsheid van vroeger nog altijd weer. De middeleeuwse kathedraal werd eind 17de eeuw gerestaureerd. Net als in Valetta is de vloer bekleedt met marmeren tombes met afbeeldingen van doodshoofden en engels met trompetten.

Maar de stad is bovenal charmant. Overal hangen kleine lampjes die een gezellige gloed geven aan de goudgele stad. En ook de eetplekjes hebben diezelfde charme.

Bij Fior di Latte eten hebben ze fantastisch lekker ijsjes! Kiezen is verliezen, dus moeten we de dag nadien terug ? Fontanella is vooral beroemd om hun taartjes. Al is het uitzicht op het hele eiland vanop het dakterras hier misschien wel de echte troef. De verborgen parel is de Crystal Palace, één van de beste pastizzerias van Malta. Het kleine zaakje net buiten de stadsmuren ziet er op het eerste zicht een beetje vreemd uit maar heel wat locals komen hier om de heerlijk krokante pastizzi met erwtjes, ricotta of ansjovis. Een absolute aanrader!

Rabat

De stad rabat vleit zich tegen de grenzen van Mdina aan. Het is als een grote broer die net ietsje moderner, net ietsje levendiger maar ook net ietsje minder gezellig is. Maar iets minder gezellig, is nog steeds heel gezellig. Kleine straatjes, pleintjes met de lokale opa’s op de wacht, … typische mediterraanse knusheid!

We bezoeken in Rabat de catacomben van St. Agatha. De legende gaat dat Agatha het hof werd gemaakt door een Siciliaanse edelman. Ze weigerde om op zijn avances in te gaan en vluchtte naar Rabat waar ze drie maanden lang onderdook in de ondergrondse gangen van de catacomben. Uiteindelijk wreekte de edelman zich en stierf Agatha als een martelares. Vandaag vind je in de catacomben naast oude graven en beenderen – ja het is er een beetje luguber – ook 12de en 15de eeuwse fresco’s ter ere van Agatha terug. Toch echt de moeite om te bezoeken!

Rabat en Mdina zijn trouwens ook de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Hagar Qim, de Blue Grotto en de Dingli Cliffs.

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen