Malta: een Mediterraanse Mengelmoes

by Kim

Pal in de Middellandse zee liggen de eilanden Malta en Gozo. Fantastische blauwe lagunes en mooi weer zijn verzekerd, meer moet dat voor ons niet zijn. De rest ontdekken we daar wel!

Mosterdgele steden

Het eerste dat opvalt bij aankomst zijn de mosterdgele huizen die bijna allemaal voorzien zijn van een uitstekende veranda op hoogte. Een beetje zoals een duivenkot maar dan voor mensen. En vanuit zo een huis met een duivenkot kan je bijna praten met de buurvrouw aan de andere kant. Zo smal zijn de straatjes. Die smalle straatjes en de bijhorende steden hebben namen de doen denken aan een Arabische nacht. Zoals Rabat of Mdina.
Valletta is zowat de uitzondering en een specialleke.

Maar goed, voeg aan die mosterdgele steden nog een heet, dor en stoffig landschap toe alsook wat lampionnetjes op de straathoeken en we wanen ons bijna in een Marokkaanse of Turkse woestijnstad.

Mmmmm das lekker!

Tot we ons neervleien op een terras en op de kaart kijken. Geen kefta, kebab of tajine te bespeuren.
Maar wel pasta, pizza en seafood. Of een combinatie van beiden zoals de overheerlijke spaghetti Alle Cozze met mosseltjes. De keuken lijkt verdacht op die van de Italianen of de Sicilianen met tomatensauzen zoals alleen la mama die kan maken.

Alleen houdt die mama ook wel van een stevig pasteitje met ricotta of erwtjes. Die pastizzi en Qassatat doen ons trouwens verdacht veel denken aan de Engelse pies.

Malta lijkt wel één grote mengelmoes maar dan zo hard geroerd dat het iets nieuw, iets uniek is geworden.

Megalieten

Nuja, eigenlijk hebben die Italianen, Engelsen en Arabieren hun mosterd gehaald in Malta in plaats van andersom. Want Malta was al bewoond in 3000 v.c.

Ze hebben hier de oudste Megalitische tempels in de wereld. Wij bezochten drie sites. Die van Hagar Qim, waar er een rotsblok van twintig ton rechtop werd gezet. Straffe toebak! De site van Ġgantija in Gozo is dan weer de oudste en ook grootste tempelsite op aarde. De site van Mnajdra ligt vlak bij de van Hagar Qim maar met een fantastisch zicht op de blauwe zee. Mooi!

Mooi Blauw

Het leukste aan Malta is misschien wel dat het eiland vrij klein is waardoor de zee nooit ver weg is. We rijden een flink stuk van de kustlijn en ontdekken daarbij mooie pareltjes zoals de Blue Grotto, de Dingli Cliffs, het vissersdorpje van Marsaxlokk en de zoutpannen van Gozo.

Malta is met andere woorden keihard de moeite. Het was daarnaast ook onze eerste ‘echte’ reis met Hannes. Tien dagen, drie logementen (met zwembad ? ) en één auto verzekerden ons van een fantastische reis op deze zonovergoten eilanden!

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen