De IJslandse Ring road: van Reykjavik naar Vik

by Kim

We vonden de mini roadtrip van de golden circle al mooi, maar de rit tussen Reykjavik en Vik is ook een schoontje. Eentje met watervallen, zwarte vulkanische stranden en een gecrasht vliegtuig. Oh en met wat geluk spot je ook nog eens puffins, de meest schattige vogeltjes ooit! Het is een populair stuk van de IJslandse Ring road maar er valt dan ook enorm veel te zien en te doen.

Wat te zien tussen Reykjavik en Vik

Seljalandfoss: achter de waterval

Seljalandfoss ziet er op het eerste zicht uit als een gewone waterval. Maar het leuke hieraan is dat we erachter kunnen lopen. Ondanks de regencape zijn we nat in no time. De waterval ligt vlak aan de ringweg dus gelukkig hoeven we niet ver terug naar onze auto met die natte broek.

Eyjafjallajökull: de vulkaan met onuitspreekbare naam

We hadden het bijna niet gespot, het Eyjafjallajökull visitor center. Want het is niet meer dan een langwerpig huis waar we tegen betaling naar een video kunnen kijken over de befaamde uitbarsting. Echt de moeite is dat niet volgens de reisgids en dus nemen wij gewoon een foto van de gevaarlijke Eyjafjallajökull vulkaan die er nu lieflijk besneeuwd bijligt.

Skógar: Meer dan een waterval

In Skógar rijden we eerst langs de brede en sierlijke Skógafoss waterval. We beklimmen de trapjes tot bovenaan waar we op de rand van de waterval belanden. Hier vertrekt ook één van de populairste trekkings naar Þórsmörk.

Vervolgens stoppen we aan het minder bekende Skógar Folk museum, een soort Ijslands Bokrijkje. Dit wordt door de meeste toeristen gek genoeg overgeslagen. Misschien omdat het ticket voor 2000 ISK (€17) niet erg goedkoop is. Maar de typische met gras begroeide turfhuisjes alleen al zijn de moeite. Nog leuker is dat we ook kunnen binnen kijken in die huisjes om zo een glimp op te vangen van het leven zoals dat hier vroeger was.

De hotspring tussen de bergen

IJsland staat bekend om zijn hotsprings en één van de mooiste ligt op dit stuk route. Seljavellir is een groot zwembad dat in 1923 gebouwd werd tussen de bergen. Het is ongeveer 20 minuutjes wandelen vanaf de parking maar na de wandeling naar het gecrashte vliegtuig zag Sanne, hier vier maanden zwanger, dat niet meer zitten. Het zal dus voor een volgende keer zijn!

Het gecrashte vliegtuig van Sólheimasandur

In 1973 crashte een US Navy cargo vliegtuig op het zwarte strand van Sólheimasandur. De bemanning overleefde de crash gek genoeg. Vandaag ligt het volledig gestripte en verlaten vliegtuig er nog steeds. Tot voor kort kon je er met de auto naartoe rijden maar sinds eind 2015 is het toegangshek gesloten. Wandelen dus. We lopen een uur met gierende tegenwind over zwart zand richting de oceaan. Gek genoeg doemt het vliegtuig pas in de laatste meters op, volhouden dus! Een enorm lastige wandeling maar het bijna buitenaardse zicht dat we ervoor krijgen is toch wel de moeite.

De vogelrots Dyrhólaey

De vogelrots van Dyrhólaey is één van de beste plekken om puffins te spotten. Je weet wel die gekke clowneske vogeltjes. De rit over de smalle grindweg naar boven was wel zeer spannend maar eens boven kregen we een uitgestrekt zicht over de zwarte stranden en de befaamde vogelrots. Jammer genoeg waren er geen vogels te zien. Tot we beneden bij een tweede uitzichtpunt toch twee puffins in de verte wisten te spotten. Hoera!
Al hebben we daarna toch nog een walvis en puffin tour geboekt in het noorden van IJsland om de diertjes van wat dichterbij te bewonderen.

De basaltkolommen van Reynisfjara

Aangekomen bij de rotsen van Reynisfjara hadden we het gevoel dat we aangekomen waren bij de poorten van Mordor. Het zwarte strand en de zwarte rots van Reynisdrangur die in de zee staat zien er namelijk echt onheilspellend uit. Maar het klimmen op de basaltkolommen is dan wel weer dikke fun. De wind hier waaide ongelooflijk hard. We schuilden tussen de rotsen om niet omver te waaien!

Het zwarte strand van Vik.

Vik is de lieveling onder de dorpen aan de zuidkust. Het is een klein dorp, genesteld tussen niets dan natuurpracht. Vooral het pikzwarte strand, de felblauwe oceaan en de zwarte rotsen van Reynisdrangur die opduiken uit die oceaan spreken dan ook tot onze verbeelding. En dan hebben we het nog niet gehad over het schattige witte kerkje op de top van de heuvel. Van hier hebben we een panoramisch zicht op het dorp en het zwarte strand.

Slapen in Vik

Wij verbleven in de HIhostel van Vik, een klein huis waar er een gezellig sfeertje hangt. Het ontbijt is inclusief wafels met siroop, gerookte forel, zelfgemaakte confituur, juices en eitjes van de kippen die vrij rondlopen rond het huis. De bankjes buiten zijn de ideale plek voor een aperitief of een theetje bij zonsondergang. Het uitzicht op het dorp krijgen we er gratis bij. Genieten!

Next up

We zetten onze tocht verder langs de zuidkust en rijden richten de Oostfjorden.

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen