IJsland: de Golden Circle rijden in 1 dag

by Kim

De Golden Circle zou de ideale intro zijn voor onze rondtrip door IJsland. Waarom? Het is een tocht van één dag met op het programma een kanjer van een waterval, een echte geiser en de plek waar de aarde in twee scheurt. Enorm toeristisch? Ja. Maar tegen geisers en watervallen zeggen wij geen nee. Ju met de geit!

Þingvellir

Een uurtje buiten Reykjavik ligt Þingvellir National Park. Het is de plek waar de vikings het allereerste parlement installeerden, het Alþing. Er werden vetes beslecht, huwelijken gesloten en wetten opgesteld. Maar het is het ook de plek waar de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen uit elkaar scheuren. IJsland scheurt hier elk jaar 1 tot 18mm uit elkaar. Het is dus een plek met de nodige portie drama maar de vikings kozen de plek omdat je echooooooooo hier goed weerkaatst alsook omdat de natuur hier adembenemend schoon is.

Temidden van het weidse uitzicht en de glasheldere rivieren staat bovendien nog een lieflijk kerkje, genaamd Pingvallakirkja. Het is één van de allereerste kerkjes in IJsland en de wandeling er naartoe is het waard.

Tip: Vertrek vroeg in Reykjavik en arriveer voor de bussen toeristen toestromen. Zo heb je het landschap even voor jezelf! Voor wie het nog wat kouder mag: je kan de tektonische platen ook onder water gaan bekijken door er te gaan snorkelen.

Geysir

Als kind was ik gefascineerd door geisers. Ik was dan ook enorm enthousiast toen ik te weten kwam dat geisers hun naam danken aan de IJslandse geiser, Geysir. Geysir is met ander woorden, de originele geiser. Geysir zelf is sinds 1916 bijna niet meer actief maar zijn kleine broer, Strokkur, is dat gelukkig wel nog. Strokkur spuwt om de 5 minuten water tot 30 meter hoog de lucht in. Het leuke is dat je heel dicht in de buurt van de geiser kan gaan staan. En dan is het wachten geblazen. Het lijkt wel alsof de geiser een groot ademend beest is. Het water stijgt en zakt tot er een grote felblauwe bel ontstaat. Die ontploft vervolgens in een fractie van seconden. Een ongelofelijk schouwspel.

In het gebied zijn trouwens heel wat warmwaterbronnen actief. De sulfer geur moet je er dus bijnemen.

Gullfoss waterval

IJsland is vergeven van de watervallen. Maar deze is één van de grootste en mooiste. Hij kreeg dan ook de naam Gullfoss, oftewel gouden waterval. Waarom? Omdat er regenbogen opduiken bij zonnig weer. De waterval lijkt op het eerste zicht niet zo spectaculair omdat hij in 2 etappes naar beneden dondert. Het is pas wanneer je naar beneden wandelt waar de waterval in een canyon verdwijnt dat je de kracht en schoonheid ervan echt ervaart.

Het verhaal dat de ronde doet is dat de dochter van de boer op wiens land de waterval zich bevond ooit dreigde om zich in de waterval te storten toen ze hoorde dat er plannen waren om de waterval in te dammen. Boven aan de waterval vind je ook een gedenkplaat voor de boerendochter die erin slaagde om de waterval te behouden.

Extraatjes

Heb je nog wat extra tijd? Dan zijn er een aantal stops die je zeker nog kan maken.

Friðheimar Farm

Wanneer het merendeel van het landschap gevormd wordt door vulkanen, vulkanisch landschap en gletsjers dan is het niet gemakkelijk om groenten te kweken. Maar when life gives you lemons, you make lemonade dachten ze bij Friðheimar. En dus gebruikten ze de krachten van de natuur in hun voordeel. Ze zetten serres op om tomaten te kweken en verwarmen die serres met water uit de hotsprings. Daarnaast gebruiken ze bijtjes om de tomaten biologisch te kweken. Het leuke is dat je de resultaten ook meteen kan proeven. Ze serveren namelijk heerlijk zoete tomatensoep met een variëteit aan huisgemaakt brood, ijslandse boter, zure room en gepekelde komkommer. Superlekker!

Kerið

De Kerið krater is een vrij grote vulkanische krater die langs de weg ligt. Toen wij er langsreden regende het pijpenstelen en dus hebben we dit maar geskipt.

Hveragerði

In Hveragerði bevindt zich een geothermisch gebied. De rivier is er het hele jaar door lekker warm. Het is dus de ideale plek om lekker te liggen dobberen. Wij hadden hier jammer genoeg geen tijd meer voor. Voorzie dus zeker genoeg tijd in je planning om dit nog te doen.

Nog meer tips.

De meeste must sees op de Golden Circle route liggen niet in een cirkel. Je hoeft dus helemaal niet terug te rijden naar Reykjavik. Het is zelfs handiger om te overnachten rond Selfoss indien je de ring road wil gaan rijden. Maar Selfoss is wel een erg lelijke stad. Wij kozen er daarom voor om iets te gaan eten in de stad. Het Tryggvaskáli restaurant is trouwens een enorme aanrader!


En om daarna door te rijden naar Gaulverjaskóli. Daar kan je overnachten in voormalig schooltje dat nu een hostel is. Je zit er echt helemaal in the middle of nowhere maar net dat maakt het boeiend.

En indien je je afvraagt wat het kost om alles hierboven te bezoeken: niks. Het fijne aan IJsland is dat ze vinden dat de natuur van iedereen is. Je hoeft dus nergens entree geld voor te betalen. Just enjoy!

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen