Must do’s in Jasper national park. Inclusief wildlife spotten.

by Kim

Als er één plek is waar je moet zijn in Canada om wildlife te spotten dan is het wel Jasper National Park. Van beren en herten tot de machtige eland, je vindt ze hier allemaal – met een beetje geluk. En dan hebben we het nog niet gehad over het landschap van ruwe bergtoppen, ijskoude bergmeren en bossen die van donkergroen tot het roestbruin van de grizzly kleuren. Welkom in het hart van Rocky Mountains.

Wildlife spotten in Jasper

Bear ahead !

We rijden Jasper nog maar net binnen wanneer we tientallen auto’s langs de kant van de weg zien staan. Meestal wil dat zeggen dat er wildlife te spotten valt en dus zetten we ons ook langzaam langs de kant van de weg en turen langs het struikgewas tot we opeens iets zien bewegen.

En jawel hoor het is een bruine beer die angstvallig probeert te ontsnappen aan een stel dolgedraaide toeristen die al uit hun wagen zijn gesprongen en het beest achterna hollen. Onverantwoord en levensgevaarlijk. En niet alleen voor de mensen maar ook van de dieren. Dieren die zich bedreigd voelen gaan namelijk aanvallen en moeten daarna jammer genoeg gedood worden om erger te voorkomen. Blijven zitten en genieten van het schouwspel, ook al heb je dan een wazige foto met een bruine vlek is dus de boodschap.

In Jasper National Park heb je het meeste kans om nog beren in het wild te spotten. Er lopen hier naar schatting nog 90 zwarte beren en 109 grizzly beren rond. Net iets meer dan in het aanpalende Banff National Park.

Moose

Minder zeldzaam maar volgens de locals veel moeilijker te spotten is de moose, oftewel eland. Er lopen er nog zo een 150 rond in het park maar sommige inwoners hebben al meer dan twintig jaar geen eland meer gezien.

Nu wil het toeval dat wij extreem veel geluk hadden. We spotten een jonge eland langs de kant van de weg naar Maligne Lake. In deze regio is er trouwens ook een wandelpad, Moose Lake Loop dat je naar de favoriete plek van de eland brengt. Alleen komt hij daar vooral in het broedseizoen wanneer de plek afgesloten wordt voor toeristen.

Elk en Mountain Goats

En dan zijn er nog de Elk, Wapiti en berggeiten. Uit onderzoek bleek dat die eerste geen grote versie is van het hert maar een volledig nieuwe soort. Het zijn dieren van 1,5 meter en met een imposant gewei dat meer dan een meter groot kan worden. Ze zijn net iets makkelijker te spotten omdat er ongeveer 1.300 exemplaren rondlopen in het park. Wij zagen ze bij het verlaten van Jasper in de richting van Mount Robson. De berggeit hebben we niet in Jasper maar in Banff gezien in de buurt van Lake Minnewanka

Schone natuur in Jasper

Maar om wildlife te zien heb je een flinke dosis geluk nodig. Het is dus beter om ook wat te genieten van de natuur op zich. En daar is er meer dan voldoende van.

Maligne Lake

Een daguitstap naar Maligne Lake is een absolute must. Het is een ongeveer een uurtje rijden vanuit Jasper maar de ideale uitvalsbasis voor een kanotocht of een wandeling.

Populaire hikes vanuit Maligne Lake zijn de Opal Hills en Bald Hills trail waarvoor je stevig moet klimmen. Wij kozen voor twee korte en makkelijke kindvriendelijkere wandelingen: de Moose Lake Loop Trail en de Mary Schäffer Loop.

De Mary Schäffer Loop

Deze wandeling is drie kilometer lang en loopt voor een groot stuk langs de waterlijn van Maligne Lake. We lopen langs het boothuis waar ze kano’s verhuren tot aan een uitzichtpunt. Onderweg krijg je uitleg over hoe Mary Schäffer hier in 1908 de eerste blanke vrouw was die het meer met haar eigen ogen zag. Daarna keert de trail terug via de bossen.

De Moose Lake Loop

De Moose Lake Loop is een makkelijke wandeling van iets meer dan twee kilometer. Hij loopt voor een groot stuk door het bos richting een klein binnenmeertje. Bij onze aankomst staat er een geel waarschuwingsbordje: Home of the Moose.

We slaan een praatje met een oudere vrouw die langs de kantlijn van het meer zit te lezen. Ze komt hier al jaar en dag en vertelt ons dat je in de zomermaanden zelden een eland zal spotten op deze plek. Het is hier te warm nu. Maar in het voor- of najaar komen ze hier wel.

Na onze korte wandelingen genieten we nog even van het uitzicht op het meer vanop het terras van het Maligne Lake view Restaurant. Ze hebben hier trouwens erg lekkere banana chocolate cake.

Op weg terug naar Jasper stoppen we onderweg nog even aan Medecine Lake voor een foto.

Waterpret

In Jasper zijn er canyons, meren en watervallen. Wie zot is van water kan hier zich ook wagen aan een plons in zo een gletsjermeer of aan een kajak tocht op de wilde rivieren.

Maligne Canyon

Maligne canyon is een tot 50 meter diep uitgesneden canyon waar het water aan een razende vaart doorheen stroomt. Je kan een flink stuk van de canyon volgen via tal van kleine wandelpaden die langs en doorheen de canyon lopen.

Wij liepen een drietal kilometer van Fifth Bridge tot aan het theehuis en terug. Onderweg zijn er enkele kleine watervalletjes te zien. Maar vooral de combinatie tussen de rotsen die een blauwe marmeren schijn hebben en de groen-roestbruine sparren is echt de moeite.

Zwemmen in Lake Annette

Zwemmen in de Rocky Mountains is iets waarvoor je een beetje de moed van een ijsbeer nodig hebt. De meeste meren worden gevormd door het smeltwater van gletsjers waardoor het water afschuwelijk koud is. Van zwemmen is er dus weinig sprake.

Maar op een snikhete zomerdag is het ideaal om er kort in te gaan afkoelen. Het ‘warmste’ ijskoude meer was volgens de locals, Lake Annette. Een echte hotspot waar we lang niet de enigen waren die kwamen pootjebaden. Het meer is bij valavond of in de vroege ochtend trouwens ook een hotspot om wilde dieren te spotten.

Watervallen

Er zijn twee zeer mooie watervallen in Jasper National Park die op de Icefields Parkway route liggen. Het makkelijkste is dus om ze te bezoeken op je weg van of naar Lake Louise. De waterval het dichtst bij Jasper is Athabasca falls, een brede maar snel stromende waterval die al enkele onoplettende toeristen heeft meegesleurd bij het nemen van een selfie. Net ietsje verderop ligt Sunwapta falls, onze favoriete waterval. Bovenaan de waterval ligt er namelijk een eiland dat lijkt meegesleurd te worden door het water.

Jasper vs Banff

Voor vertrek vroegen we ons af welk park er mooier was: Jasper of Banff? En waar moesten we dan langer blijven? Het is een moeilijke vraag omdat de parken veel gelijkenissen maar ook enkele verschillen tonen.

Jasper is een pak rustiger dan Banff en ligt echt in het hart van de Rocky Mountains.
Het is een plek voor de echte ‘nature-lover’.
Je vindt hier meer lange en zware wandelingen dan in Banff, die beschikt over iets meer family friendly trails. Wil je graag wildlife zien dan maak je meer kans in Jasper.

Het loont wel de moeite om zowel Banff als Jasper te zien.
Om Jasper goed te verkennen rek je toch best minimum drie dagen uit.

You may also like

58 comments

Reisroute West-Canada: 3 weken op roadtrip - Weeralweg januari 31, 2021 - 9:33 pm

[…] koude gletsjereer, Lake Annette zorgde ook voor de nodige verkoeling na het wandelen.Meer info over waar je nu precies wildlife kan spotten in Jasper en over dagtrips vanuit Jasper schreven we neer in een aparte […]

Reply

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen