13 leuke stops op roadtrip langs de Icefields Parkway

by Kim

Icefields Parkway is de koninginnenetappe van een roadtrip door de Rocky Mountains.
De route van 230 kilometer brengt je van Lake Louise naar Jasper National Park langs gletsjers, bergmeren, watervallen en torenhoge, met sneeuw bedekte bergen. Vaak wordt gezegd dat je dit in twee à drie uur kan rijden. Maar door de vele bezienswaardigheden onderweg zou dat zonde zijn en doe je er minstens een volle dag over. We lijsten de mooiste stops tussen Lake Louise en Jasper voor je op!

Hector Lake

Het eerste uitzichtpunt op onze weg is Hector Lake. Maar voor we het goed en wel beseffen zijn we de parkeerplaats al voorbij gezoefd. Van op die parkeerplaats heb je van ver zicht op het gletsjermeer. Om ook echt aan het meer te geraken moet je op een wandeling van vijf kilometer rekenen. We lieten dit aan ons voorbij gaan en gingen door naar onze eerste halte.

Crowfoot Glacier

De eerste stop die absoluut de moeite waard is, is Crowfoot Glacier. De gletsjer heeft een beetje de vorm van een kraaienklauw. Lang geleden bestond die klauw nog uit drie tenen. Vandaag is de onderste teen gesmolten en blijven er nog maar twee tenen over.

Bow Lake

Net iets verderop ligt Bow Lake. De truc is om niet meteen aan de eerste parking te stoppen maar om net ietsje verder te rijden tot aan de Num-Ti-Jah Lodge. De houten lodge, waar je kan blijven slapen of kan stoppen voor een koffie en Rocky Mountain gadgets, werd oorspronkelijk gebouwd door één van de Canadese pioniers. Het leuke is dat je hier ook kan wandelen tot aan de rand van het meer, waar je de reflecties van de bergen in het meer kan bewonderen.

Peyto Lake

Peyto Lake is de plek die op heel wat postkaartjes staat te schitteren. Er zijn dan ook niet veel helderblauwe meren in de vorm van een vos die ook nog eens omgeven worden door donkergroene sparren en torenhoge bergen. Het is een klein maar pittig stukje wandelen tot aan het uitzichtpunt. Maar het loont absoluut de moeite om de andere toeristen te ontlopen en nog net iets verder te stijgen. Daar heb je een nog mooier uitzicht en het meer helemaal voor je alleen.

Mistaya Canyon

Mistaya Canyon was afgesloten tijdens onze roadtrip maar het zou de moeite lonen om hier te stoppen voor een korte wandeling (één kilometer) naar de canyon. Voor wie geen tijd heeft, je kan in Jasper zelf ook nog altijd Maligne Canyon bezoeken.

Saskatchewan River Crossing

Aan de Saskatchewan River Crossing komen drie verschillende rivieren maar ook twee wegen samen. Het is een leuke plek om te stoppen voor de picknick. Je hebt hier namelijk uitzicht over de riviervallei die vroeger werd gebruikt door de bonthandelaars als reisroute. Deze plek is trouwens ook de enige plek waar je een tankstation kan vinden.

Weeping Wall

De Weeping Wall is nog zo een plek die je net als ons makkelijk voorbijrijdt omdat hij bijna niet aangegeven staat. Zie je een parkeerplek op het moment dat je links van je de rivier hebt en rechts stijle rotsen dan stop je best even. In de zomermaanden kan je hier de huilende rotsen zien waarbij kleine watervallen langs de rotswanden omlaag druipen. In de winter bevriest het water waardoor je kan gaan ijsklimmen.

Big Bend

Big Bend is een flinke haarspeldbocht die je vanuit de vallei stevig omhoog doet klimmen tot aan een uitzichtpunt. De moeite om kort uit de wagen te springen voor een kijkje en een foto. Al vonden wij de stop aan Parker Ridge nog mooier.

Parker Ridge

De stop aan Parker Ridge is er eentje met een prachtig zicht op de bergen en gletsjers. Je kan hier ook stoppen voor een twee uur durende wandeling die je nog meer zicht geeft op die gletsjers, maar daarvoor doe je best een warme trui en een windstopper aan want op deze hoogt giert de wind hevig.

Athabasca Glacier

Voor velen is deze stop de mooiste. De Columbia Icefield is een gigantisch ijsveld dat zich uitstrekt van Banff tot Jasper National park en dat acht verschillende gletsjers voedt, waaronder ook de Athabasca Gletsjer.

Wie de gletsjer van iets dichterbij wil bewonderen kan de anderhalve kilometer lange Toe of the Athabasca Glacier wandeling doen. Wie echt op het ijs wil staan kan een Snowcoach tour nemen, al tel je daar net geen 100$ per persoon voor neer. Wij hebben gewoon eens van in de verte gekeken omdat onze peuter na tien keer in en uit de auto stappen zonder middagdutje een flinke woedeaanval had.

Sunwapta Falls

Persoonlijk vinden wij de Sunwapta Falls één van de mooiste stops onderweg omwille van de optische illusie. Het lijkt alsof het eiland dat bovenaan de waterval ligt elk moment zal meegesleurd worden naar beneden. Sunwapta betekent trouwens ‘turbulente waters’. Het leuke is dat de waterval op enkele meters wandelen van de parking ligt. De meeste mensen lopen tot aan het uitzichtpunt achter de dranghekken maar wie wil kan de brug oversteken en aan de andere kant van de rivier afdalen tot aan de waterval.

Athabasca Falls

Athabasca Falls is de laatste waterval en ook één van de laatste stops die je tegenkomt net voor je Jasper bereikt. Deze waterval is niet erg hoog maar wel breed en krachtig. Dit kan je zien door de canyons die uitgesleten werden in de rotsen onderaan de waterval. Het leuke hier is dat de waterval opnieuw erg dicht bij de parking ligt en dat je vanaf verschillende platforms de waterval kan gaan bekijken.

Mount Edith Cavell – Path of the Angel Glacier

De allerlaatste stop ligt niet echt meer op de Icefields Parkway zelf. Maar wie nog tijd en zin heeft kan nog de 1,6 km lange Path of the Angel Glacier wandeling lopen.

Praktisch

Wil je graag een volledig overzicht van de route, dan kan je onderstaande kaart gebruiken.
Er zijn een beperkt aantal campings op deze route. De meeste toeristen logeren in Lake Louise of Jasper om vervolgens de route in 1 dag te rijden. Maar zoals gezegd kan je zeker nog een extra dag voorzien om kleinere wandelingen of een spectaculaire tocht over het ijs te doen.

You may also like

74 comments

Must do's in Jasper national park. Inclusief wildlife spotten. maart 3, 2019 - 4:26 pm

[…] zijn twee zeer mooie watervallen in Jasper National Park die op de Icefields Parkway route liggen. Het makkelijkste is dus om ze te bezoeken op je weg van of naar Lake Louise. De […]

Reply
Reisroute West-Canada: 3 weken op roadtrip - Weeralweg augustus 15, 2019 - 10:18 am

[…] in twee uur van Lake Louise tot Jasper maar in realiteit doe je er heel wat langer over omdat er tientallen mooie stops onderweg […]

Reply

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen