Wells Gray Provincial Park: Het walhalla van de watervallen in Canada

by Kim

Wells Gray Provincial Park ligt vlakbij het kleine dorpje Clearwater, dat niet meer dan een toeristische stopplaats is voor wie graag het park wil bezoeken. Maar wat valt er nu precies te zien in Wells Gray? Het park is vooral bekend voor zijn 39 watervallen en is daarbij het walhalla van de watervallen in Canada. Tijd voor waterpret dus.

Om Wells Gray te bezoeken, moet je de weg vanuit Clearwater heen en terug te rijden. Onderweg kan je stoppen voor een korte of iets langere wandeling richting de watervallen. Wij stopten aan de vier grootste en meest toegankelijke watervallen.

Spahats Creek Falls

De eerste waterval die we tegenkomen is Spahats Creek Falls. De waterval ligt op vijf minuutjes wandelen van de parking en het is er meteen eentje waarvan we zwaar onder de indruk zijn. We komen terecht in een net niet afgesloten kom van loodrechte rotswanden waar de waterval zich doorheen klieft om zich dan 60 meter naar beneden te storten.

Op foto ziet ze er misschien niet zo mooi uit als Helmcken Falls, die vaak als uithangbord voor het park wordt gebruikt, maar de waterval is zeker zo indrukwekkend. Klein weetje: Spahats is een First Nations term voor beer. De waterval heet dus eigenlijk ‘Beer Waterval’. En ja, ook in dit park kan je met wat geluk een beer tegenkomen.

Moul Falls

Om aan Moul Falls te geraken moet je ongeveer zes kilometer heen en terug wandelen. Het pad naar de waterval is grotendeels vlak waardoor we makkelijk tempo kunnen maken. Maar het is zomer en het wordt verschrikkelijk warm: met meer dan 30 graden is dat serieus zweten! Bovendien wandelen we een flink stuk in de vlakke zon met een kleine peuter op onze rug. Water meenemen is dus de boodschap. En gelukkig hebben we niet alleen water maar ook wat mee om te eten want de waterval blijkt ook nog eens de ideale picknick plek te zijn.

Op het laatste stuk van de wandeling dalen we af van de bovenkant naar de voet van de waterval. Het leuke is dat we ook achter deze waterval door kunnen lopen. Kletsnat maar die afkoeling konden we goed gebruiken.

Je kan vanaf deze wandeling ook de afslag nemen naar de McDiarmid Falls. We zagen pas achteraf dat dit ons maar een kleine kilometer extra had gekost. Zeker de moeite om nog extra te doen. Je moet hiervoor de kleine houten hangbrug oversteken waardoor je een stuk over een privaat landgoed moet.

Dawson Falls

Dawson Falls is geen hoge waterval, maar is wel maar liefst negentig meter breed. Het is een tiental minuutjes wandelen naar het eerste uitzichtpunt vanaf de parking. Hier krijg je zicht op de volledige waterval vanop een afstand. Loop je nog enkele minuten verder door het bos dan kom je op een uitzichtpunt op de top van de waterval.

Helmcken Falls

Helmcken Falls is de waterval die je het meest zal zien als uithangbord voor Wells Gray park. De bescherming van deze waterval zou zelfs de reden zijn dat Wells Gray park werd opgericht. De waterval, die met zijn 141 meter de vierde hoogste van Canada is, ligt op een boogscheut van de parking. Je kan hier een stuk langs de veiligheidshekken lopen om een foto te maken maar je kan er ook voor kiezen om het Rim Trail wandelpad langs de rand te gaan volgen.

Waar overnachten?

We kozen ervoor om te overnachten in Clearwater bij Cedar Haven Cabins waar je kan slapen in een luxe glamping tent. De tentjes liggen midden in het bos waardoor je een feeërieke ervaring krijgt. Op aanraden van de eigenares gingen we ook zwemmen in Dutch Lake, één van de weinige lekker warme meren in Canada. Je kan in restaurant The Painted Turtle ook gaan eten met uitzicht op het meer.

You may also like

80 comments

Reisroute West-Canada: 3 weken op roadtrip - Weeralweg augustus 15, 2019 - 10:18 am

[…] Wells Gray Provincial Park is een park met één hoofdweg die je dwars door het park leidt. Je moet hem dus gewoon afrijden en onderweg stoppen bij de verschillende watervallen waaronder Helmcken Falls. De korte wandeling naar Moul Falls, een waterval waar je achterdoor kan lopen is hier echt de moeite. […]

Reply

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen