Bai Tu Long: Ha Long bay off the beaten track

by Kim

Op het internet lees je horrorverhalen over Halong Bay: van party boten met extreme drankwedstrijden tot rotsduiken zonder veiligheidsinstructies. En dan hebben we het nog niet gehad over het zwaar vervuilde water. Veel van die verhalen zijn jammer genoeg waar. Maar Halong Bay heeft ook een andere kant. Eentje waar je wel nog kan genieten van het landschap zonder dat het er krioelt van de toeristen.

Bai Tu Long, de minder gekende route

Tijdens onze research kwamen terecht bij Bai Tu Long, een baai aangrenzend aan Halong Bay. De rotsformaties zouden er even prachtig zijn maar de vaarroute is bij toeristen iets minder gekend. Het gebied wordt voorlopig dus nog gespaard van het massatoerisme waardoor de omgeving minder vervuild is.

Een bootje kiezen

Bai Tu Long it is dus! Nu alleen nog een tour oftewel een bootje kiezen. Handspan Travel werkt met traditionele houten junk boats die voorzien zijn van zeilen. Dat maakt het reizen al een stuk ecologischer. Bovendien organiseren ze jaarlijks een clean-up tour om de omgeving proper te houden. En als kers op de taart organiseren ze tours voor kleinere groepen (ca. 11 mensen). Klonk als een topcombinatie!

Cruisen

We kozen uiteindelijk voor een driedaagse tour om even uit te blazen. De rit van en naar Hanoi neemt namelijk ook al snel 4 uur in beslag. Maar wat doe je dan 3 dagen lang op zo een boot? Behalve gapen naar het landschap dan.

Kajakken

Zoals jullie misschien al wel weten zijn wij niet het allerbeste kayak team. Denk aan koppels die alleen maar in cirkels blijven draaien om dan op mekaar te gaan roepen omdat de andere het mis doet. Maar op de Treasure Junk werden we verwend met Canadese kajaks die voorzien waren van een roer. Het sturen met zo een roer bleek echt gemakkelijk en dus werd kajakken echt ontspannend en leuk. Geen geroep, geen cirkeltjes, alleen maar genieten van het uitzicht!

Eiland hoppen

Bai Tu Long en Halong Bay tellen duizenden rotsformaties en eilandjes met verborgen stranden. Je kan met de kajak naar één van die eilandjes peddelen om dan de namiddag door te brengen op een verlaten strand. Je waant je er even in de film ‘The Beach’. Alleen Leonardo DiCaprio ontbreekt nog.

Zonnen op het bovendek

Na al dat kajakken kan je aan boord gaan relaxen op één van de zonnebedden op het bovendek. Je geniet er van het magnifieke uitzicht dat langzaam aan je voorbij glijdt. Beter wordt het niet.

Happy Hour

Nuja, beter wordt het wel. Want op de boot is er elke namiddag Happy Hour. Een cocktail kopen is één cocktail gratis. Zalig!

Inktvis vangen

Kan je niet lang stilliggen? Dan kan je ook altijd meedoen met de kookcursus ‘leren spring rolls maken’. Of je kan leren vissen op inktvis. Al heb je daarvoor een portie geluk en geduld nodig. En als dat ook niet je ding is dan kan je nog altijd een film kijken, een bordspel spelen of in de cocktails vliegen 😉

Tai Chi in de ochtend

Je moet er vroeg voor opstaan. Maar om 6u30 kan je meedoen met een sessie Tai Chi. De kapitein van het schip leert je in zijn zijden plunje vechten – of was het nu verdedigen? – in slow motion. Ondertussen zie je bij de opkomende zon hoe de roofvogels over het water scheren, zoekend naar verse vis.

Het drijvende dorp van Vong Vieng

Er blijven niet veel drijvende dorpen over in Halong Bay maar Vong Vieng is er eentje van. Om het dorp te bereiken moet je overstappen op een sampan of roeibootje. De felgekleurde huisjes op het water lijken wel een mini paradijsje maar de mensen hier hebben een hard en geïsoleerd leven. Tijdens de boottocht door het dorp kan je een schepnetje vragen en samen met de crew plastic en vuil uit het water scheppen.

De parelboerderij

Een van onze stops was een parelboerderij. Hier tonen ze je hoe ze parels kweken door de parels in de oesters te plaatsen en ze vervolgens terug in het water te laten. Wil je ook parels kopen? Breng dan je credit card mee, want ook in Vietnam kosten parels stukken van mensen.

Conclusie

Het leuke aan de Handspan tour in Bai Tu Long zijn:

  • De uitzichten. Bai Tu Long is prachtig en blijft voorlopig nog gespaard van de massa aan toeristen
  • Top materiaal om te gaan kajakken
  • Mooie comfortabele kamers met airco
  • Lekker eten ook al zijn de smaken afgezwakt voor westerlingen
  • De service en de vriendelijke staff

Mindere puntjes aan de tour:

  • Het is duur. Het verschil in prijs met de party boats is enorm. Wil je dus kwaliteit? Dan moet je veel betalen. We kregen en korting maar betaalden nog altijd 558$ voor 2 personen voor de 3 nachten. (De startprijs was 620$) De maaltijden, excursies en rit van en naar Hanoi zitten wel in de prijs.
  • De tour brengt je niet naar één van de bekende grotten
  • Alle maaltijden zijn sit down meals met 7 tot 8 gangen.
  • Allemaal net iets te formeel naar onze zin.

Samengevat: Ben je op zoek naar een iets luxueuzere ervaring ver weg van alle toeristen? Dan is Handspan iets voor jou. Wij zouden eerder opteren voor een tour die nog ietsje meer focust op actief ontdekken en waarbij je niet urenlang formeel moet dineren. Bai Tu Long raden we wel echt aan als vaarroute. De natuur is er prachtig en het aantal toeristen minimaal.

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen