In een taxi op weg naar de luchthaven van Bangkok: “En waar vliegen jullie naartoe?”
Wij: “Vietnam”.
De taxichauffeur: “Oh! Good food!”
Nu zijn wij grote fans van Thais eten. Maar als een Thai ons vertelt dat het eten in Vietnam nog beter is, dan zijn onze verwachtingen meteen gigantisch. Tijd voor een deftige introductie in Vietnamees eten. En dus gingen wij op kookles in Hoi An!

Ons oog viel al snel op de Green Bamboo kookles die gegeven werd door Van. Zij organiseert cursussen voor kleine groepen in haar eigen keuken en wil het zo vooral plezant houden. Klinkt goed!

Stap 1: Kiezen is (niet altijd) verliezen!

Het slechte nieuws is dat we maar één gerecht mogen kiezen uit de lijst van 68 Vietnamese gerechten om te maken. Kiezen tussen verse spring rolls, gefrituurde nems, noedelsoep, pannekoeken, kip in curry, sea food salad, 5 spices stirred beef, is dan ook verdomd lastig! Het goede nieuws is dat alle andere ‘studenten’ dat ook doen en dat we dus in totaal een tiental gerechten mogen proeven.

vietnamese vleessalade

Stap 2: Shoppen, shoppen!

Vietnamese gerechten zijn gekend om hun verse kruiden en dus start een kookles met een bezoek aan de markt van Hoi An. Gewapend met een winkelmandje en met een hoedje tegen de zon, gaan we op zoek naar gember, limoengras, chili, limoen, munt, koriander, basilicum en kurkuma.

de markt van Hoi An

Gaat ook in het winkelmandje: verse kokosmelk en geraspte kokos. Van staat er namelijk op dat we leren om zelf kokosmelk te maken. Maar we moeten ook leren om verse vis en vers vlees te onderscheiden van stukken waar je gegarandeerd uren toiletplezier aan hebt. “Zoek naar vlees met een donkerrode kleur en zonder vliegjes erop. Als het vlees al wat roze of bruine tinten heeft, dan is het niet meer vers.’ Maar bij vis is het net omgekeerd. “De garnalen met een groene kleur op de rug zijn de verse, de roze laat je best liggen.”

Eenmaal alles ingeladen en onderhandeld over de prijs duiken we, na nog een Vietnamese koffie, de keuken in.

Stap 3: Kuisen, snijden en choppen like a boss!

In de keuken van Van krijgen we een gigantisch mes. Van toont ons hoe we inktvis moeten kuisen zonder haar keuken in een inktbad om te toveren.

Daarna toont ze ons twee stukjes wortel. Het ene is een rond stukje. Het andere ziet er uit als een bloemetje. “Welke vind je het mooist?” vraagt ze. Het bloemetje natuurlijk. “Lekker eten is nog lekkerder als het er ook leuk uitziet” zegt ze. Tijd voor wat magic tools dus.

Van haalt een mes met een dubbel lemmet te voorschijn waarmee we ajuin en paprika in ultradunne schijfjes kunnen snijden, alsook een rasp waarmee we groentespaghetti maken. Opeens is groenten choppen zoals een topchef kinderspel.

vlees snijden

wortels raspen in Vietnam

groenten snijden in de Vietnamese kookles

Stap 4: Smaken uitbalanceren!

Na het snijden is het tijd om wat smaak toe te voegen. Een goed Vietnamees gerecht balanceert zoet, zout en spicy. Al denken we dat Vietnamezen toch vooral van spicy houden ?
Van leert ons om de perfecte dipsaus te maken voor spring rolls:
2 limoenen uitknijpen
2 theelepels suiker toevoegen
3 theelepels vissaus
1 theelepel gesneden knoflook
afsmaken met gesneden chili naar smaak

vlees kruiden

Stap 5: Showtime!

Koken met Van draait ook om je amuseren. En dus wordt er flink wat afgelachen. Vooral tijdens het flippen van de Vietnamese pannenkoeken en het flamberen van de garnalen.

fun in de kookles in Hoi An

Stap 6: Eten tot we barsten

Vietnamezen zorgen ervoor dat je niet met honger naar huis gaat. Het ene gerecht volgt op het andere en het is allemaal absurd lekker. Na elf gerechten stond onze buik zowat op springen. Op een degustiefje na dan. Want na het eten volgt er in Vietnam altijd een toast op het leven.

Praktisch

Vietnamees koken doe je bij Green Bamboo
Email: [email protected]
prijs: 880.000 VND p.p.
De pick up van je hotel en al het eten en drinken is inclusief. Achteraf kregen wij ook nog een receptenboekje, een paar chopsticks en een gratis rasp.