Op wijntour in Mendoza: Malbec slurpen aan de voet van de Andes

by Kim

Het is nog geen middag en we rijden al waggelend op de fiets door de straten van Las Chacras. Dat laatste glas Malbec is naar ons hoofd gestegen. En ook wel naar onze voeten. Maar je kan onmogelijk Mendoza verlaten zonder op wijntour te gaan.

De Argentijnse streek rond Mendoza is één van de grootste producenten van Malbec-wijn wereldwijd. De dieprode wijn heeft een volle en intense smaak die grotendeels te danken is aan de omgeving. Mendoza ligt namelijk aan de voet van de Andes. De lucht is er kraakzuiver en de zon schijnt er het hele jaar door. Klinkt allemaal wel goed. Maar het proeven is nog plezanter. En dus trekken we op wijntour.

De meest bezochte wijnregio in Mendoza is Maipu. Maar Francisco, de jongen aan de balie van onze hostel beschrijft Maipu als een cruise vol dronken toeristen. Nee als we echt een toffe dag willen dan moeten we naar Las Chacras. Zo gezegd zo gedaan. We huren een fiets bij Baccus bikes. Zij stippelen een route voor ons uit en verwittigen de verschillende wijnboeren van onze komst. Bij sommige wijnboeren kunnen we zonder afspraak en gratis binnenvallen, voor andere moeten we een rondleiding volgen die tussen de 50 en 80 ARS per persoon kost.

Carmelo Patti

We springen op de fiets en rijden fluitend door kleine straatjes tot bij de eerste wijnboer, Carmelo Patti. Carmelo is een oud ventje met een enorme passie voor wijn. Hij runt een rustieke traditionele bodega en maakt zijn wijn in de garage. Goede wijn wel. Want hij won met zijn Malbec uit 2005 een award en kreeg heel wat goede kritiek van de internationale pers. De man stopt vrij snel een glas wijn in onze handen en begint dan als een spraakwaterval over wijn te spreken. Dat hij enkel Spaans spreekt maakt het niet makkelijk om alles mee te pikken. Wijn slurpen en glimlachen dus.

Lagarde

We kunnen niet te lang blijven plakken bij Carmelo want we onze volgende stop is een begeleidde tour bij Lagarde. De tour hier is wel in het Engels en dus iets beter te volgen. We wandelen door de wijngaarden en krijgen heel wat insights over wijn maken. Zo komen we te weten dat ze hier bloemen rond de wijnranken planten om de ranken te monitoren. Zijn er insecten? Dan gaan de bloemen sneller kapot dan de druiven en kunnen ze tijdig ingrijpen. We luisteren geboeid en mogen ondertussen ook wat druiven plukken en proeven. Daarna gaan we naar de tasting room. We krijgen drie wijnen voorgeschoteld: een witte, een rode en witte sprankelende. De lekkerste is de Altas Cumbres Sauvignon Blanc uit 2014. Een beetje jammer is dat deze eigenlijk in Salta gemaakt wordt maar we nemen toch een flesje voor thuis mee.

We hebben al vier glazen wijn op en we staan al half op onze kop. De glazen die ze hier uitschenken zijn namelijk royaal groot. En wij vinden die spuwbakjes een beetje zonde. Eigen schuld dus. En we hebben nog twee wijnboeren te bezoeken.

Pulmary

De volgende stop is Pulmary, een familiebedrijf dat inzet op organische wijn. Maar voor we nog meer wijn achterover slaan besluiten we toch iets te eten. De wijnmakerij heeft ook een klein restaurant op hun binnenkoer, El Chiringuito waar de BBQ al roodgloeiend staat. We bestellen een flink stuk bife de chorizo en nu we toch neerzitten nog een glas wijn.

De rondleiding hier wordt gegeven door de jongste telg van de familie. Een sympathieke kerel die ons wil laten proeven van zijn Malbec uit 2013. Die zit nog in het vat maar dat opent hij graag. De wijn is zo lekker dat we flink lopen balen dat we hier geen fles van kunnen meenemen. We besluiten dan ook om te stoppen op het hoogtepunt.

We hadden nog Alta Vista op het programma staan maar fietsen waggelend terug naar de fietsverhuur. We zijn zelden zo zat geweest in de voormiddag, een maandagvoormiddag dan nog. We hebben zelden zo hard gelachen op de fiets. En zelden in zo een decor staan wijn slurpen. Echte Malbec-specialisten zijn we nog niet. Maar dat is work in progress. Een aanrader van formaat!

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen