Bezoek aan de Erlebnis Sennerei in het Zillertal

by Kim

Toen we hoorden dat er in het Zillertal een Erlebnis Sennerei was besloten we om daar met Hannes een bezoekje aan te brengen. Letterlijk vertaald is een Erlebnis Sennerei namelijk een zuivelfabriek waar heel wat te beleven valt. Je kan er zien hoe kaas gemaakt wordt, yoghurt proeven maar ook geitjes aaien!

Hooimelk uit de bergen

De Erlebnis Sennerei van de familie Kröll bestaat al sinds 1954 en is uitgegroeid van een familiebedrijf tot een gigantische lokale onderneming. Ze verwerken hier namelijk de hooimelk van maar liefst 400 bergboerderijen in het Zillertal. Hooimelk zal je denken, wat is dat voor iets?

De koeien, schapen en geiten van het Zillertal brengen net als de toeristen hun zomervakantie door op de bergweides. Daar kunnen ze naar hartelust smullen van heel wat verschillende kruiden en grassen. Dit geeft de melk van de dieren een unieke smaak. De hooimelkboeren en het vee zorgen er bovendien voor dat de bergweiden in goede toestand blijven en creëren ook een unieke biodiversiteit.

Smikkelen op de Erlebnis Sennerei

Op de Erlebnis Sennerei krijgen we in de SchauSennerei een blik achter de schermen van hoe de hooimelk wordt omgetoverd tot kaas, boter en yoghurt. Op het SchauBauernhof kunnen we diertjes aaien en genieten van de grote speeltuin. Maar eerst naar de fabriek dus. Aan het eerste station krijgen we te zien hoe Graukäse, een traditionele zure melkkaas gemaakt wordt.

We zien hoe de kaas langzaam rijpt tot hij groenblauwe plekken krijgt en hoe de kaasrobot Kasimir kazen automatisch een pekelbad geeft. Toegeven, Kasimir de kaasrobot in actie zien is toch één van de hoogtepunten van de tour. Want het is wel een beetje jammer dat we alles moeten bekijken vanachter een glasraam. De geur van rijpende kaas kunnen we dus niet opsnuiven.

Gelukkig wordt dat goed gemaakt bij de yoghurt waar we kunnen proeven van alle verschillende smaakjes. Nooit gedacht dat yoghurt met koffie lekker zou zijn!
 
De boterstand is vandaag gesloten. Nu krijgen we wel wat uitleg via een TV scherm maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Het loont dus wel de moeite om even na te vragen welke productie units geopend zijn op bepaalde dagen.
 

Diertjes aaien op de boerderij

Maar goed, tijd om geitjes te aaien! Op de boerderij hebben we heel wat afgelachen. De grappige selfie bordjes die voorzien zijn zaten daar zeker voor iets tussen. Alsook het feit dat de geitjes die bordjes probeerden op te eten.
 
Ook leuk is de live webcam die het mogelijk maakt om het leven aan de bijenkorf te volgen. Want ja, er is ook een bloemenweide voor bijen en vlinders. En dan is er ook nog een biologische kippenstal met loslopende kippen die het leuk vinden om op de toren in de vorm van een melkkan te zitten. Naast die toren met glijbaan zijn er trouwens ook nog go-carts, een kleine klimmuur en heel veel hooi om de kinderen in te laten spelen. Dikke pret verzekerd!
 
Het enige wat je niet kan is het melken van de dieren bijwonen omdat dit in een rustige omving moet gebeuren.

We blazen nog even uit in het Sennereiküche restaurant waar we een glaasje hooimelk met een bord Kaiserschmarrn naar binnen spelen. Als souvenirtje kopen we nog wat kaas en honing uit het bijbehorende winkeltje.

De Erlebnis Sennerei is een geweldige activiteit om met kinderen te doen. En toegeven, door al die lekkernijen is dat ook plezant voor volwassen silly cows ?

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen