6 leuke dingen om te doen met kinderen in de Vogezen

by Kim

We gaan een weekje naar de Vogezen met de kinderen. Onze uitvalsbasis is het stadje Gérardmer. Maar wat kan je nu zoal doen in de Vogezen? En welke activiteiten zijn er echt leuk om te doen met de kinderen?

1. Rodelen op Col de la Schlucht

Onze kinderen lopen niet altijd graag een berg naar boven maar zoeven hem wel heel graag naar beneden. We gaan daarom samen gaan rodelen aan de Luge D’été Col De la Schlucht in Gérardmer (Le Valtin).

Het is op de site niet goed aangegeven maar rodelen kan pas voor kinderen vanaf 3 jaar. Kinderen die groter zijn dan 1.25 meter moeten alleen op een karretje, kinderen die kleiner zijn mogen samen met een volwassene naar beneden zoeven.

We kopen twee tickets en nemen met ons vier de stoeltjeslift naar boven. Boven aangekomen merken we dat we lang niet de enige zijn met dit plan. Het is eventjes aanschuiven voor het onze beurt is.

Tot onze grote verrassing zijn er twee parcours van 850 meter waardoor we tegen mekaar kunnen racen. Onderweg komen we mekaar regelmatig tegen en dat is toch wel echt leuk en vaak lachen geblazen. We ontdekken dat Hannes de snelheidsduivel is die echt wil winnen. Full speed naar beneden!

Ter info: We betaalden €7,30 per ritje. Voor 2 ritjes met de twee kindjes kleiner dan 1.25 meter kwamen we dus al snel aan €29,2. Openingsuren of extra info kan gevonden worden op de website van de rodelbaan.

2. Klimmen tussen de bomen in La Bresse

Bol d’Aire Avonture is een gigantisch groot avonturenpark in La Bresse en dit voor de allerkleinste kids tot de allergrootste. Het is even zoeken naar welke activiteiten we gaan doen met de drie kinderen (2 jaar, 3 jaar en 5 jaar) maar uiteindelijk kiezen we voor het Bois de Lutins, het Parc d’Avonture en le Sentier Pieds-Nus.

Het Bois des Lutins

We kiezen eerst met zijn allen voor het Bois des Lutins, een afgesloten stuk bos met een hoogteparcours doorheen de bomen. In het Bois des Lutins loop je over hoge touwen, spring je trampoline tussen de bomen en zoef je op snelle glijbanen naar beneden. Je kan er ook met een bal spelen op enkele meters boven de grond of in een band gaan rodelen over de touwen.

Je kan je in het Bois des Lutins met jonge kinderen toch een aantal uur bezig houden en bovendien amuseer je je er al volwassene ook nog. Als volwassene kies je er dus ook best voor om mee te gaan en betaal je dus ook de volledige toegangsprijs. Kindjes vanaf 2 jaar kunnen dit al doen maar toegeven dat het pas echt leuk wordt voor kindjes die al wat zelfstandig kunnen klimmen en klauteren.

Het Parc d’Aventure

In het Parc d’Aventure kan je gaan klimmen tussen de bomen. Dit kan je doen met kinderen vanaf 3 jaar en hiervoor moet je wel een harnas en helm gaan halen.

Voor de allerkleinste kindjes zijn er de Parcours des Enfants. Je kan 3 verschillende parcours vinden die zich op een half metertje boven de grond bevinden. Je kan als volwassene hier kinderen begeleiden en helpen bij de obstakels.

Onze 5 jarige mocht ook nog starten op het volgende niveau waarvan er nog 2 parcours waren. Jammer genoeg was het echter extreem druk op het parcours door de aanwezigheid van meerdere groepen. Hannes moest erg lang aanschuiven op een touw tussen de bomen waardoor de hoogtevrees toesloeg. De pret was dus al snel uit. Weet dus dat dit stuk in het park erg populair is en dat het er ontzettend druk kan worden.

Le Sentier Pieds-Nus

Als afsluiter gingen we nog voor het blotevoetenpad maar dit vonden we toch wel wat teleurstellend. Het is maar een heel kort stukje pad met een aantal verschillende ondergronden. Het pad is jammer genoeg verder weinig avontuurlijk vergeleken met de leuke blotenvoetenpaden die we elders al hadden gedaan. Ik zou dus niet aanraden om naar het park te komen enkel en alleen voor het blotevoetenpad.

3. Zwemmen in het meer van Gérardmer

In Gérardmer kan je uiteraard gaan zwemmen in het meer maar je kan ook een bootje huren en gaan varen. Na wat opzoekwerk zagen we dat er een zandstrand was waarvoor we toegang moesten betalen. Bij aankomst in Gérardmer zagen we echter dat dit zandstrand in de vlakke zon lag.

We kozen er daarom voor om, net als een hele hoop locals, aan de overzijde te gaan zwemmen waar er wel heel wat bomen zijn om schaduw onder te zoeken. Langs de kant van het meer zijn er wel geen redders en ook geen faciliteiten om te eten en te drinken. Maar het is er wel zalig om te zwemmen of om een dutje te doen.

4. Zwemmen in het meer van Longemer.

Het meer van Longemer ziet er meteen een stuk graver uit om te gaan zwemmen dan het meer in Gérardmer. In Longemer is er minder bebouwing rond het meer en toch zijn er meer voorzieningen. Het is er ook makkelijk parkeren. Je kan er vervolgens iets drinken of een ijsje eten en dat oppeuzelen in de schaduw aan de rand van het meer. Of wat dacht je van wat rondvaren op een pedalo? En er zijn dan ook nog eens toiletten en omkleedruimtes. En dat allemaal gratis. Behalve dat ijsje natuurlijk.

5. Naar de markt in Gérardmer

De markt in Gérardmer is de ideale plek om wat lekkers te gaan kopen met de kids voor de lunch. Hannes kiest voor de worst van everzwijn, ik voor wat mini quiches en Seppe voor aardbeitjes. Et voila een ideale lunch.

6. Een avontuurlijke wandeling maken

In de Vogezen kan je heel wat avontuurlijke wandelingen vinden die leuk zijn om te doen met kinderen. De klassieker is de Sentier des Roches, maar deze staat wel aangegeven op de wandelkaarten als klettersteig. Je doet deze dus best alleen als er niemand last heeft van hoogtevrees en als iedereen tredzeker genoeg is. Wij kozen ervoor om hem voorlopig nog niet te doen. De kindjes zijn nog te klein en zien nog geen gevaar. En toegeven, er waren ook te veel volwassenen met bibberbenen.

Het alternatief werd een korte maar pittige wandeling in de buurt van Hohneck. Je wandelt hier met uitzicht op de rotsen en bergen. Het volledige verslag daarover kan je vinden in deze blogpost : “Wandelen in de Vogezen met kinderen: Hohneck”

Wie liever wat afkoeling zoekt kan kiezen voor een boswandeling richting de waterval Saut de la Bourrique. Je wandelt er over bruggetjes en hier en daar mag je een klein stukje klimmen over de rotsen. De waterval was door het warme weer jammer genoeg opgedroogd. Maar desalniettemin blijft dit een sprookjesachtig stukje bos dat het verkennen waard is.

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen