Wandelen met kinderen: langs het duivelsbed van Wéris

by Kim

In onze zoektocht naar een wandeling  met kinderen die niet te ver is en die ook wat avontuur bevat, botsen we op de blauwe kruis wandeling van Wéris. Een wandeling van 7km die ons wat klim en klauterwerk belooft in een dorp omgeven door Megalieten.

Laten we maar meteen met het slechte nieuw in huis vallen: Als je op zoek bent naar een wandeling die je langs de grote megalietenformaties brengt dan is deze wandeling NIET wat je zoekt.
Die megalieten vindt je wel op andere kortere en wandelingen in de buurt.

Maar wat mag je dan wel verwachten ?

De wandeling gaat van start aan het Museum van de Megalieten in Wéris. Jammer genoeg is die net gesloten wanneer wij er zijn. Maar als je ergens info wil vinden over de megalieten dan moet je vast hier even binnenspringen. Op de parking van het museum staat ons eerste aanknopingspunt: Een everzwijn in steen die ons meteen doet lachen.

We starten de wandeling met een stevige klim doorheen een rustig straatje van het dorp Wéris. We worden meteen getrakteerd op een mooi vergezicht maar ook op zeurende kindjes die niet graag omhoog lopen op asfalt. De draagzakken worden al bovengehaald.

Na een stukje over asfalt slaan we rechts een bosweg in die ons naar de ‘Haina Steen’ moet brengen. Die steen wordt ook wel de witte Menhir genoemd en werd met elke equinox witgekalkt. Hij steekt als een soort navigatiepunt uit boven de rotsen. Hier komt er even wat echt klimwerk aan te pas en zijn onze kleine berggeitjes in hun element. Het is boven aan de Haina steen even zoeken naar het pad dat ons brengt naar het ‘Duivelsbed’. Volgens een oude legende is dit een steen waar de duivel even kwam uitrusten. Onze kleine duivel beslist om even hetzelfde te doen.

Na het Duivelsbed volgt er een feeëriek stukje bos. De zon komt tussen de naaldbomen schijnen, een prachtig zicht. Na een tijdje gaat het naaldbos over naar een stuk loofbos waar het wat vlakker lopen is en waar we wat snelheid maken. Het laatste herkenningspunt volgt bij de afdaling naar de bijzonder kapel Pas-Bayard.

We lopen een klein stukje over asfalt maar wisselen al snel het Blauwe kruis pad in voor het Gele kruis. Deze loopt via kleinere wegen terug naar het dorp Wéris.

Besluit: Zeven kilometer was te optimistisch voor onze kinderen. De wandeling had ook net niet genoeg in petto om onze kindjes voldoende te laten klimmen en klauteren of geboeid bezig te houden. We hebben redelijk wat kilometers met de draagzak afgelegd. Maar als volwassene is het hier wel lekker ontspannen in een beeldschoon stukje natuur.

Praktisch:
Parkeren: Je kan parkeren aan de parking tegenover Maison des Mégalithes de Wéris waar de bewegwijzering start.
Adres: Pl. Arsène Soreil 4, 6940 Durbuy

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen