De watervallen van Iguazú: Brazilië vs Argentinië

by Kim

Als je denkt dat de Niagara watervallen huge zijn, weet dan dat die van Iguazú nog 3 keer breder zijn. Impressionant? Ja! Zeiknat? Ja! Maar de watervallen liggen wel op de grens van Argentinië en Brazilië waardoor ze te bezichtigen zijn in 2 parken, het Argentijnse Parque Nacional del Iguazú en het Braziliaanse Parque National do Iguaçu. Beide parken claimen het beste zicht te hebben op de watervallen. Maar wie heeft er nu gelijk en welke kant is er nu echt spectaculairder?

Nat worden aan de Argentijnse kant

Onze eerste stop is het Argentijnse Parque Nacional del Iguazú waar we drie trails volgen die naar de watervallen leiden: de Garganta del Diablo, het Circuito Superior en het Circuito Inferior.

Het Gargante del Diablo circuit

Het Gargante del Diablor circuit oftewel de Devil’s Throat vormt de grote attractie van het park. Om er te geraken nemen we de jungletrein. Klinkt heel cool maar het is een vrij tam toeristentreintje dat aan een slakkengangetje naar boven rijdt. Maar het wordt wel spannend wanneer we over ijzeren wandelbruggen boven de rivier lopen. We zien al van ver hoe de mist van de watervallen metershoog omhoog gestuwd wordt. We wandelen het platform op en kijken recht in de muil van de Gargante del Diablo. Het water stort zich onder onze voeten naar beneden in een gigantische U-vormige waterval. Zeiknat in no time.

Het Circuito Superior

Het Circuito Superior of het bovenste circuit is een 650 meter lange trail die ons naar verschillende uitzichtpunten bovenaan de watervallen brengt. De uitzichtpunten geven vooral een knap zicht op de mensen die als kleine vogelspinnen beneden aan de watervallen lopen. Maar toegeven dit is toch het minst indrukwekkende stuk in het park.

Het Circuito Inferior

Het Circuito Inferior of het beneden circuit loopt door de jungle naar de voet van de watervallen. We hopen hier wat wildlife te spotten- er zouden hier toekans zitten. Maar het enige dat we zien zijn vogels en vogelspinnen. Absolute highlights zijn de brede Salto Bossetti en het San Martín eiland waar roofvogels gracieus boven de regenbogen zweven.

De bootritjes

De bootritjes skippen we, wegens veel te duur. Het zou nochtans quote ‘very exciting’ zijn.

Parktips

Het wandelen van de Green Trail van de park toegang naar het Cataratas treinstation is absoluut de moeite. We kwamen er tientallen coatis tegen. Zien er schattig uit maar kunnen je flink toetakelen en zijn dus vrij gevaarlijk. Ook het wandelen van de Gargante del Diablo terug naar het Cataratas station is een aanrader. Gespot onderweg: een familie wilde apen en een zwerm kleurrijke vlinders. Drank of eten kopen aan de winkeltjes in het park vonden wij erg duur. We kozen daarom voor het Sheraton hotel dat ook in het park ligt. Lekker genieten van een milkshake en goede gratis wifi met een fantastisch uitzicht.

Nat worden aan de Braziliaanse kant

Het Braziliaanse Parque National do Iguaçu is erg verschillend van het Argentijnse park. Het is één van de laatste stukken atlantisch bos in Brazilië en de woonplaats van de bedreigde jaguar en puma. Van die wildlife zagen wij weer niks maar aan panoramische uitzichten is hier geen gebrek. De Braziliaanse kant heeft namelijk maar één trail met verschillende uitzichtpunten die ons van het Cataratas hotel naar het Naipi gebied brengen.

Via wandelbruggen en houten platformen wandelen we naar het midden waar we helemaal omringd worden door watervallen. Het lijkt wel alsof we in het operahuis van de natuur beland zijn. Met regenbogen die boven het donderende crescendo uitstijgen. Encore, encore!

Park tips

Kom zo vroeg mogelijk naar het park. Eens alle toeristen in bussen arriveren wordt het erg druk en dat haalt de spanning er een beetje vanaf. En de winnaar is: Brazilië! Wij vonden deze kant een stuk spannender. We konden hier echt dicht bij de watervallen komen. Zeiknat tot op ons onderbroek maar wel een fantastische ervaring. En die regenbogen maken het plaatje helemaal af. Maar toch vonden wij het de moeite om beiden kanten te zien. De Argentijnse kant zouden we dus zeker niet skippen.

Praktisch

Voor de Argentijnse kant, Parque Nacional del Iguazú trokken we toch een 6 à 7 tal uur uit.
Ticket prijs die wij betaalden: 520 ARS per persoon
Bootje varen: 270 ARS voor 12 minuten / 520 ARS voor 1u20
Hoe we er geraakt zijn: We deelden een taxi met een paar andere toeristen en betaalden 90 ARS per persoon vanuit Puerto Iguazú.

Voor de Braziliaanse kant, Parque Nacional do Iguaçu hadden we maar 2 à 3 uur nodig.
Ticket prijs die wij betaalden: 52,3 BRL per persoon
Hoe we er geraakt zijn: Opnieuw een taxi gedeeld met andere toeristen vanuit Puerto Iguazú. Betaald: 90 ARS per persoon.

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen