Hoi An: de Provence, maar met een chilipeper in het gat

by Kim

Mosterdgele huisjes met kleurige, houten luiken en idyllische straatjes die uitnodigen om rustig te slenteren: het lijkt wel alsof we in de Franse Provence beland zijn. Maar de zoemende krekels zijn vervangen door cyclotaxi’s die “beep beep beep” roepen wanneer ze langs je heen tsjeezen. En de paarse lavendelvelden zijn groene weiden vol morning glory waar een rijsthoedje op lijkt te zweven. Hoi An is een beetje zoals de Provence, maar dan met een chilipeper in de poep. Hoi An wisselt namelijk gemoedelijkheid af met pit. On explique!

Het oude centrum

Het fijne aan het oude centrum van Hoi An is dat het verkeersvrij is. En dat is een verademing in Vietnam! In de meeste steden zijn alle straten vergeven van het verkeer en moeten we ons een weg banen tussen duizenden brommertjes. In Hoi An is dit anders. We kunnen er rustig rondslenteren en de tijd nemen om de vele Franse koloniale huizen en duizenden lampionnetjes te bewonderen.

Die koloniale huizen zijn namelijk niet wat ze lijken. Achter de typisch Franse façades krijgen we een andere wereld te zien die de Japanse, Chinese en Vietnamese stijl mixt. Er zijn tientallen huizen, congregation halls en musea te bezoeken en dat voor maar 120.000 dong (€5). Het lastige is dat we met één ticket maar vijf gebouwen kunnen bezoeken en dus gaan moeten kiezen.

Koloniale huizen kijken

De ‘Assembly hall of the Cantonese and Chinese Congregation’ heeft bijvoorbeeld een indrukwekkende tuin met een over the top mozaïeken fontein met draken. Deze vonden wij dus al zeker een aanrader! De ‘Fujan Phuc Kiem Assembly Hall’ heeft dan weer een heerlijk kitschy roze poort.

Het Tan Ky huis is ook een specialleke. In het huis woont al zeven generaties lang dezelfde familie. En die familie is er eentje met oog voor detail want in dit huis worden Japanse, Chinese en Vietnamese elementen moeiteloos gecombineerd. De houten panelen met parelmoer ingelegde vispatronen zijn één van de eye-catchers. Jammer genoeg is dit huis zo populair dat er ondertussen gidsen aan het werk zijn die ons in twee minuten tijd naar de gift shop proberen te duwen (waar we souvenirs met ons Chinese sterrenbeeld kunnen kopen).

Het Quan Tuc huis en de Tran Family Chapel zijn dan weer erg vergelijkbaar met het Tan Ky huis al vinden we de afwerking hier net iets minder mooi. Moesten we opnieuw moeten kiezen dan zouden we deze inruilen voor een ander huis.

We lopen nog tot aan de impressionante Japanse Cau Nhat Ban brug bij de Thu Bon River om ons vervolgens neer te vleien op één van de vele terrasjes aan de rivierkade.

De cocktails en spring rolls bij Mango Rooms zijn één van de ontdekkingen deze reis. Vele restaurants en bars hebben een happy hour, dus meer plezier voor minder geld 😉

Lekker eten

Mango Rooms is niet de enige plek waar we lekker eten. Hoi An is vergeven van de lekkere restaurantjes. En dat is voor een gedeelte te danken aan lokale legende Vy. Zij opende haar eerste restaurant ‘The Mermaid’ in 1992 en was één van de eersten die voor toeristen kookte. Even checken dus! The Mermaid is een gezellig en gemoedelijk restaurant. De fried wontons, green mango salad and shrimp zijn heerlijk verfrissend op een warme avond.

Maar af en toe op reis trakteren wij onszelf eens extra. En dus gaan we ook iets eten in het befaamde ‘Morning Glory’ restaurant. Dat is nog net ietsje chiquer en zit ook elke avond stampvol gasten. Met reden, want de delicate rose dumplings with shrimp en de squid filled with pork is het lekkerste dat ik gegeten heb in Vietnam! Na al dat lekkers te gaan eten was het tijd om dat ook zelf te leren maken.

Tijd voor een Vietnamese kookcursus dus. Lokale legende Vy geeft ook lessen, maar die zijn zo in trek dat het kleinschalige er wat af is. Wij kozen daarom voor de Green Bamboo cooking class die gegeven wordt door Van. Zij leert ons de truuken van de foor in haar eigen keuken en daar mag al eens bij gelachen worden. Top ervaring!

Blijven plakken

Toegeven, we hebben in Hoi An nog kostuums laten maken en zijn ook met de moto naar My Son gereden, maar we hadden graag langer blijven plakken. Om nog een dagje aan het strand van Ang Bang te relaxen en om ’s avonds nog een keertje langs de honderden lampionnetjes te lopen. Maar helaas zitten onze dagen in Hoi An erop en trekken we verder naar het veel drukkere Ho Chi Min City.

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen