borubudur zonsopgang

De Borobudur Sunrise tour: Zo zie je de tempel zonder toeristen

by Kim

We zitten aan de deur van ons hotel te wachten op een taxi. Het is 3u ’s nachts. 3 uur! Waarom zijn we in godsnaam zo vroeg opgestaan op vakantie? Wel, omdat wij de Borobudur tempel gaan ontdekken wanneer de andere toeristen nog staan aan te schuiven om binnen te mogen.

Om de Borobudur binnen te geraken voor dag en dauw moeten we een Borobudur Sunrise tour ticket kopen. En dat kan enkel in het Manohara hotel rond 4u ’s nachts. Na een uurtje rijden vanuit Yogjakarta tellen we 380.000 rp neer om de tempel te gaan beklimmen. Beetje duur maar we mogen wel de tempel beklimmen voor de grote stormloop.

In het donker, met enkel een zaklamp wandelen we richting de grootste boeddhistische tempel in de wereld. We passeren de wachters en beginnen aan de klim omhoog. Wanneer we op het hoogste niveau komen zien dat heel wat fotografen al paraat staan voor een foto van de zonsopgang. Het ideale moment om met ons tweetjes de tempel al te gaan verkennen.

borubudur zonsopgang

We lopen door de tempel zoals de boeddhisten dat ooit deden in de 9de eeuw. We beginnen beneden op het laagste niveau waar we de reliëfs bestuderen.

kim borubudur

relief borubudurgroep relief borubudur

Langzaam klimmen we naar de 3 platforms met zijn 72 stupas. Het is jammer om te zien dat er meer dan 300 van de 500 boeddhabeelden in de tempel vernietigd zijn. De meesten werden onthoofd en gestolen of verkocht aan Westerse musea.

boeddha zonder hoofd

boeddha hoofd beeld

Uiteindelijk keren we terug naar het hoogste niveau, het zogenaamde Nirvana waar de anderen zitten te wachten op een mooie zonsopgang Maar de mist gooit roet in het eten en van een zonsopgang is geen sprake.

Een beetje teleurgesteld keren we terug naar het Manohara hotel waar we een kopje thee en een koekje krijgen. En plots trekt alle mist weg. De zon komt door de wolken en zet tempel in een gouden gloed. Racend lopen we terug de trappen op. Zwetend en met ons tong op ons tenen bereiken we terug de top. Het Nirvana bereiken is duidelijk niet gemakkelijk. We nemen nog enkele foto’s en keren dan terug naar beneden.

borubudur zonsopgang

zonsopgang boeddha

stupas borubudur

boeddha stupa

borubudur

Rond 6u gaan de poorten van de tempel open. Bussen vol mensen lopen richting de tempel en sprinten de trappen op.

borubudur toeristen

Het gekke is dat weinig toeristen de moeite nemen om de lagere verdiepingen te verkennen. Iedereen stort zich op de boeddhabeelden. De reliëfs worden vaak straal voorbij gelopen. Zonde. We zijn blij dat we in alle rust de tempel hebben kunnen zien. Maar nu is het wel tijd om terug in ons bed te kruipen. Om 3u opstaan, dat doen we nooit meer.

kim san borubudur

Praktisch

Een Borobudur Sunrise ticket kost 380.000rp
De prijs voor een taxi van Yogjakarta naar de Borobudur was 207.500rp

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen