Salzburg: Mozart, The sound of music en zo veel meer

by Kim

Onze eerste indruk van Salzburg: een nette stad die enerzijds imponeert met gigantische barokke gebouwen en anderzijds charmeert met gezellige wandelstraten die een verhaal herbergen achter elke hoek. En dan hebben we het nog niet eens over Mozart en The Sound of Music gehad!

Imponeren en charmeren

Wanneer we stad binnenwandelen stoten we al snel op de Residenzplatz, een plein in het hart van de Altstadt dat omgeven wordt door indrukwekkende gebouwen met torentjes en een marmeren fontein. Om de hoek ligt de even imposante Dom, de barokke kathedraal met een gigantische koepel.

We wandelen vervolgens door charmante straatjes, van de Getreidegasse waar ze traditionele lederhosen en dirndls verkopen tot aan het geboortehuis van het Salzburgse wonderkind Mozart.
 

Mozart

Mozart werd in de 18de eeuw geboren in Salzburg en vertoefde er ook een groot stuk van zijn leven. Hij is dan ook één van de uithangborden van de stad. Het felgele geboortehuis met een Spar-winkel op het gelijkvloers (toegeven; dat doet toch een beetje afbreuk aan de historische charme) kan je bezoeken, maar wij laten het aan ons voorbijgaan.

Er valt nochtans niet te ontsnappen aan Mozart in de stad. Overal waar we komen zijn er winkeltjes die Mozartkugeln verkopen, pralines met donkere chocolade, marsepein en pistache. Voor de originele pralines moeten we naar Fürst die ze in de jaren tachtig bedacht. Maar doorheen de stad zijn er ook rip off pralines te koop die even lekker zouden zijn. En daar laten we ons toch graag door verleiden.

En dan is er nog de Mozartkeg, een brug in jugendstil stijl die vernoemd werd naar, jawel, Mozart. De brug loopt over de snelstromende Salzach rivier die de stad in twee delen snijdt. Tijd voor een oversteek van die rivier en een lunchpauze!

Lunchen doen we niet bij Mozart maar wel bij Ludwig, een gourmet burger restaurant waar ze werken met organisch Oostenrijks rundvlees en bergkaas uit Tirol. Ze serveren dat alles met frietjes van zoete aardappel en home made lemonades. Oh en de veggie burgers zijn er epic! Zelden een veggie burger gezien die er meer jummy uitzag dan de vleesversie. Absolute aanrader dus!

The Sound of Music

En nu we toch aan de andere kant van de rivier zijn lopen we naar Schloss Mirabell. Het kasteel en de Mirabellgarten tuinen werden in 1606 gebouwd door de aartsbisschop als pleziertuin voor hem en zijn maitresse. De naam Mirabell is afkomstig van het Italiaans en moest aangeven hoe mooi en prachtig het hier wel niet was.

Als je het ons vraagt is het hier echt wel héél mooi. De tuinen met zijn honderden kleurrijke bloemen en gigantische fontein vormen een echte oase in de stad. En dat moeten de makers van The Sound of Music ook gedacht hebben. Want op de trappen van de Mirabellgarten zongen Judy Andrews en haar Von Trapp kids vrolijk van Do-Re-Mi.

De stad was trouwens meermaals het decor van de film. De snelste en makkelijkste maar ook duurste manier om ze allemaal te vinden is door een Sound of Music tour te volgen.

We wandelen terug richting de Altstadt over de Makartsteg, een brug met honderden hangsloten die een mooi zicht geeft op de stad en het daar bovenuit torenende Festung Hohensalzburg, onze voorlaatste stop voor vandaag.

salzburg stad

Festung Hohensalzburg

Het fort werd gebouwd in 1077 en is nog maar eens een staaltje power play in Salzburg. Het werd gebouwd om de macht van de toenmalige aartsbisschop in de kijker te zetten. Met de funicular staan we in no time boven aan het fort om dan te ontdekken dat je het niet kan bezoeken met een kinderwagen of rolstoel. Dat hadden ze aan de ticket balie wel even mogen vermelden. Daar stonden we dan met een slapende baby in een buggy. Maar er zijn ergere plekken om even te chillen. Het uitzicht op de benedenstad is echt de moeite.

Eens Hannes wakker bezoeken we de musea. Het Marionettenmuseum is een korte stop waard, al mag je er geen foto’s nemen. In het kasteel zelf is de Golden Hall, een zaal die pronkt met een middeleeuwse imitatie van een sterrennacht, het absolute hoogtepunt. Al vond Hannes de gift shop en de interactieve schermen nog stukken leuker 😉

Onze allerlaatste stop van de dag is IceZeit, een ijssalon met creatieve smaakjes. Heerlijk om de dag te eindigen met Salty Peanut Caramel en ooooh jawel, Mozart ijs!

Salzburg, u was geweldig.

You may also like

66 comments

Reisroute: 10 dagen op roadtrip door Oostenrijk - Weeralweg januari 31, 2021 - 3:04 pm

[…] regen komt zonneschijn en bovendien blijkt Salzburg ook nog eens een fantastische stad te zijn. Kan ook niet anders als je Mozart én The Sound of Music als uithangbord hebt. We eten erg lekker […]

Reply

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen