Tips voor een relax weekendje in Rijsel

by Kim

Rijsel het ligt maar net over de Belgische grens en is dan ook een fijne mengelmoes van het beste wat Vlaanderen en Noord-Frankrijk te bieden hebben. Vlaamsche kost maar ook Franse quiche en pateekes van de bovenste plank. Slenterstraatjes met kasseien en des petites boutiques sympas. Bienvenue chez les ch’tis!

Wat te zien in Rijsel

We beginnen het weekend door wat te slenteren door de oude binnenstad, ook wel Vieux Lille genoemd. Rijsel is op en top een stad om die uitnodigt om à l’aise, rustig aan, door te slenteren. Maar het loont vooral om even omhoog te kijken. Vooral dan op de Place Charles de Gaulle en de Place du Théâtre. Beide pleinen pronken met hun statige en rijkelijk versierde gebouwen van de 17de tot 20ste eeuw. De Oude Beurs steelt met haar gouden gevel, die glinstert in de zon, daarbij wel de show. Op het binnenplein is er bovendien een leuke oude boekenmarkt.

Maar de stad wordt pas echt leuk wanneer we wegwandelen van die grote pleinen en belanden in de kleinere straatjes. De kleine boetiekjes en Vlaamsche estaminets in de buurt van Place aux Oignons en de Notre Dame de la Treille zorgen hier voor een gezelligheid waardoor we ons snel thuis voelen in de stad. De kathedraal zelf is wel alles behalve gezellig te noemen. We durven zelf zeggen dat het een beetje een misplaatst gedrocht is tussen al die leuke huisjes.

Helemaal tot rust komen doen we in het stadspark dat als een groene long net buiten de oude stad ligt. Middenin het park ligt een stervormige Citadel die in opdracht gebouwd werd van niemand minder dan Vauban. Die Vauban bouwde voor Louis XIV meer dan 300 militaire vestigingen in Frankrijk en er buiten. De citadel wordt nog steeds gebruikt door het leger en is daarom maar op bepaalde momenten te bezoeken. De rust wordt wel al snel verbroken want in het park ligt ook het Parc Les Poussins, een mini pretpark of veredelde kermis, waar Hannes zich helemaal kan uitleven. Zeven keer na mekaar van de glijbaan. Voor de rollercoasters is hij nog net te klein.

Wat te eten in Rijsel

Gaan eten in Rijsel, dat is vooral plaats houden voor een dessertje want ze hebben hier toppateekes om je vingers bij af te likken! Patisserie Meert was vroeger hofleverancier van koning Leopold I en ook Charles de Gaulle kwam hier graag een wafeltje eten. De gauffre à la vanille de Madagascar is dan ook de signature dish van het huis. Naast de kleine gebakjes die eruit zien als kunstwerkjes ziet het wafeltje er nochtans heel gewoontjes en misschien zelfs ontgoochelend uit. Tot we ervan proeven.
De zoete vanillevulling verklaart meteen waarom je hieraan verslaafd kan worden. Het leuke is ook dat de dining room met zijn ronde marmeren tafeltjes ons meteen een Marie Antoinette gevoel geeft.

Een tweede optie is het kleine établissementje Aux Merveilleux waar de merveilleux niet alleen met chocolade maar ook in verschillende smaken zoals speculaas, koffie of kers gemaakt worden. Bakker Frédéric herdacht bovendien het recept van de merveilleux waardoor de meringue vederlicht is en dus smelt op onze tong. De plek is zo populair geworden dat je vaak tot buiten moet aanschuiven voor één van de lekkere gebakjes. Maar het wachten helemaal waard!

En de hoofdmaaltijd dan? Wel, in Rijsel vind je zoals al gezegd verschillende Estaminets die Vlaamse kost serveren. Bestel dus gerust een portie stoofvlees frietjes of, voor de duivers, Potjevleesch – een terrine met verschillende vleessoorten. Let wel, de estaminets zijn verschrikkelijk populair – wij geraakten niet binnen – en dus is reserveren wel een slim idee. Zagen er gezellig en lekker van ver uit: La Pâte Brisée en Au Vieux de la Vieille.

Eet je al de hele week Belgische kost en wil je wat meer Frans gaan? Dan kan je quiche gaan eten bij Tous les jours Dimanche. Ook dit is razend populair – we zijn weer niet binnen geraakt. Heb je net als ons je huiswerk niet gemaakt en ben je last minute in Rijsel belandt waardoor je in bovenstaande zaken niet binnengeraakt? In het Italiaanse restaurant Fuxia hebben ze een burrata bar en serveren ze heerlijke pasta!

Heerlijk slapen in Rijsel

Wij vonden deze leuke Airbnb, inclusief Netflix TV in het oude stadscentrum. Er is een klein keukentje met Nespresso machine en de koffiekoeken haal je om de hoek bij één van de vele de bakkerijtjes.

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen