Het Mullerthal is een gebied in Luxemburg met vreemde rotsformaties, smalle kloven waar je jezelf doorheen moet murwen, romantische riviertjes en middeleeuwse burchten. Het wordt omwille van die schoonheid ook wel Klein Zwitserland genoemd. En om er nog een schepje bovenop te doen: wij dachten dat we rondliepen in een Lord of the Rings landschap. Je verwacht elk moment dat er een dwerg of hobbit vanachter een boom komt wandelen.
De Mullerthal Trail
Het Mullerthal is fantastisch voor wie graag wandelt. Je vindt er een trailnetwerk van maar liefst 112 kilometer dat opgesplitst wordt in 3 grote lussen. Route 1 vertrekt vanuit Echternach (ja die plek waar ze van springprocessie doen) en loopt voornamelijk door bossen en weidelandschappen. Op route 3 mag je je verwachten aan burchten en beekdalen.
Maar wij kozen voor route 2, de route die je door het hart van het Mullerthal leidt. Een stuk trail brengt je langs de meest spectaculaire gedeeltes met befaamde rotsformaties zoals de Perekop, maar waar je door pikzwarte canyons moet. De route brengt je ook langs lieflijke riviertjes en de vaak gefotografeerde waterval, de Schiessentümpel. Wandelschoenen? Check! Zaklamp? Check!
Mullerthal Route 2 wandelen
In ons groepje wandelvrienden hebben we ondertussen een mooie verzameling aan knie- en rugblessures. Meteen van jetje geven en 15 à 20 kilometer lopen zat er dus niet. We kozen er voor om rustig op te bouwen en route 2 in meerdere etappes te wandelen.
Echternach – Berdorf
Op dag één gingen we van start met de etappe van Echternach naar Berdorf. Een etappe van 6 kilometer die ideaal was om in te lopen. Het is het meest populaire stuk van de hele Mullerthal trail en vergeven van de wandelaars. De reden? Je komt op 6 kilometer een groot aantal must sees tegen.
Je start meteen met een stevig klim met een mooi uitzicht over Echternach en duikt daarna de befaamde Wolfsschlucht kloof in. Daarna kom je in het Labyrint, waar je tussen de met mos begroeide rotsen slalomt. Bij de bekende rotsformatie Perekop kan je tussen de rotsen naar boven klimmen via een smal laddertje. Daarna wordt het iets lieflijker, je wandelt hier door het Aesbachtal waarbij je over pontonnetjes en langs een kabbelend riviertje loopt. En dan heb je nog de grot, Hohllay en het amphitheater in de rotsen te goed. Echt vooruitgaan doe je hier wel niet want elk hoekje is wel een foto waard!
Berdorf – Mullerthal – Consdorf
Op dag twee zetten we onze wandeling verder en combineren we twee etappes. We wandelen van Berdorf naar Mullerthal en van het Mullerthal tot Consdorf, goed voor 11 kilometer. De route duikt hier meteen weer een dal in waarbij je tussen de rotsen loopt. Een stuk dat zo mogelijk nog mooier was dan het lieflijke Aesbachtal de dag voordien.
De rotsformaties hier hebben namen waarvan ik je uitdaag om ze eens snel na elkaar te noemen: Ruetzbéchschlëff, Binzeltschlëff, Priedegtstull en Werschrummschlëff. Stoppen deden wij aan de Herringer molen waar we buiten lunchten. Vlak hierna kom je aan de veel gefotografeerde waterval met romantisch bruggetje, de Schiessentümpel. Daarna volgt een avontuurlijker stukje. Bij de Eilebuerg ga je door een smalle gang en bij Godfralay kan je je zaklamp een eerste keer bovenhalen. Wij vonden dit een zeer mooie etappe met heel wat afwisseling en vooral een stuk minder toeristen.
Consdorf – Hersberg – Scheidgen
Op dag drie lopen we eerst het tweede stuk van de etappe van gisteren, van Consdorf tot Hersberg plus de etappe Hersberg tot Scheidgen. In totaal 8,6 kilometer. De etappe begint met een zeer avontuurlijk stuk waarbij een zaklamp echt nodig is.
Je gaat eerst door de Rittergang: een erg smal stuk waar je jezelf echt doorheen moet murwen. Maar de Déiwepëtz is het meest avontuurlijke stuk van de volledige trail. Je moet hier 50 meter door een pikdonker stuk. Een stukje speleologie wat niet ideaal is voor wie niet houdt van benepen ruimtes. Maar de max voor wie het wat spannender mag! Je kan optioneel je ook nog de Kuelscheier wringen met zaklamp.
Jammer genoeg volgt daarna een stuk bos dat ons minder kon boeien. Je passeert er ook nog aan de Méchelskierch, een ‘kerk’ in de rotsen waar vroeger een kluizenaar woonde. Je komt hier maar weinig andere wandelaars meer tegen en dat heeft zo zijn voordelen. Wij hadden het geluk om een aantal wilde herten te zien huppelen!
Praktisch
De Mullerthal trail bevat drie zeer grote lussen. Maar indien je geen 35 à 40 km per dag wandelt dan liggen je start en eindpunt dus niet op dezelfde plek. Je maakt dan ook best gebruik van de etappes, die van dorp tot dorp lopen. Loop je met de rugzak dan kan je dus ook meteen je overnachting regelen in één van die dorpen. Voor wie liever niet met een volle rugzak loopt zijn er twee opties: je kan gebruik maken van het busnetwerk. Of je werkt met twee wagens, zoals wij deden.
Slapen
Wij kozen ervoor om te overnachten in de jeugdherberg van Beaufort en sliepen voordien ook al in die van Echternach. Beide zijn gloednieuw en hebben privé kamers met eigen badkamer. De jeugdherbergen hebben trouwens ook wandelpakketten waarbij je van herberg naar herberg kan lopen. Het meest populaire stuk is misschien wel Echternach – Berdorf. Niet helemaal onterecht want je ziet er enkele highlights op een korte afstand Maar ons favoriet stuk was toch de etappe Berdorf – Mullerthal en Mullerthal tot Hersberg