Paaseiland

Paaseiland : De Moai route

by Kim

Dé reden waarom we naar Paaseiland komen is natuurlijk om de Moai te zien. En dus gingen we op een kleine roadtrip. Met een boek onder de arm en een brommer onder ons gat. Spring al maar achterop.

Het eerste wat we moesten doen bij aankomst op Paaseiland is tickets kopen. De beste Moai sites staan namelijk in het Rapa Nui National Park. Het ticket kost ongeveer 60 USD en kunnen we enkel kopen op de luchthaven of aan het CONAF gebouw in Orongo. Het loopt daar al een stukje mis want de ticket boot is gesloten. Dan maar zonder tickets naar het Nationaal Park? Yes! Maar, het park ligt wel een stukje buiten de hoofdstad Hanga Roa. Om er te geraken zijn er twee opties.

De meeste toeristen kiezen ervoor om op dagtour te gaan met een lokale gids. Met zo een lokale gids krijg je heel wat uitleg op de verschillende sites. Maar de hele dag op een busje zitten is niks voor ons, we bepalen liever zelf ons eigen tempo.

Wij kiezen dus voor optie twee: zelf op pad gaan. We huren in Hanga Roa een brommertje en kopen het boek: ‘A Companion to Easter Island’. Zo hebben we alle vrijheid om onderweg te stoppen, te gaan zwemmen en hebben we ook een gids mee met achtergrondinfo over alle sites.

De route Vanuit Hanga Roa rijden we langs de luchthaven naar het zuiden van het eiland. Al vrij snel rijden we langs de kustlijn. De sites staan niet altijd aangegeven langs de weg en we moeten er dus echt onze aandacht bijhouden. Niet makkelijk met zo een prachtig uitzicht. De eerste grote site die we tegenkomen is Vaihu.

Vaihu

Vaihu, ook wel Hanga Te’e genoemd is een site waar alle Moai omver gegooid zijn. De rode ‘hoedjes’ liggen verspreid over het grasveld. Het is een beetje triest om te zien maar geeft ons wel een goed beeld van de staat waarin alle Moai op het eiland teruggevonden zijn. Net voor het ceremoniële platform, ook wel Ahu genoemd zien dat er stenen in een cirkel, oftewel Paina ligt. Die cirkel is een ceremoniële cirkel die gebruikt werd door een zoon om eer te betuigen aan zijn moeder of vader.

Rano Raraku

Een stuk verder langs de kustroute ligt de steengroeve, Rano Raraku. Dit is waar bijna alle Moai uitgekerfd werden uit de rotsen. Daarna werden ze van hier getransporteerd naar hun definitieve plek op het eiland. Op de site staan meer dan 400 verschillende Moai. Sommige zijn al half uitgekerfd, andere zijn al volledig afgewerkt en staan al mooi rechtop. Op enkele beelden zien we nog restanten van versieringen die gekerfd werden op de rug van de Moai. De site is één van de allermooiste op het eiland en ronduit impressionant.

Tongariki

Vanaf Rano Raraku zien we Tongariki beneden aan het water al liggen. Tongariki is met zijn 15 Moai die mooi rechtop staan het grootste ceremoniële platform op het eiland en zelfs het grootste in Polynesië. Het opspattende water net achter het platform maakt deze site nog meer impressionant Op enkele meters van het platform ligt een gebroken Moai. Waarschijnlijk brak die in twee bij het transport. De Rapanui, de oorspronkelijke bewoners van Paaseiland, lieten de gebroken Moai gewoon liggen omdat ze geloofden dat de geest van de Moai ook wel Mana genoemd het beeld verliet wanneer het brak.

Te Pitu Kura

We blijven de weg volgen en komen bij Te Pitu Kura, de allergrootste Moai die ooit op een platform stond. Hij was maar liefst 10 meter groot en woog 70 ton. Wat deze Moai ook speciaal maakt is dat ze weten wat zijn oorspronkelijk naam was: Paro. Paro ligt vandaag net als vele andere beelden jammer genoeg nog in stukken op de grond.

We lopen naar de zijkant van het platform waar we een eigenaardige steen vinden.De steen zou volgens een legende naar hier gebracht zijn door de eerste koning van het eiland, Hotu Matu’a. Veel mensen geloven dat dit de navel van de wereld is. Wanneer we onze handen op de steen leggen voelen we de warmte die de steen afgeeft. Maar eigenlijk is er logische wetenschappelijke verklaring voor. De steen geeft hitte af omdat hij vulkanisch is, in tegenstelling tot de omliggende stenen.

Anakena Beach.

Net voor we Anakena bereiken verandert de weg in een dirt road. Maar eens bij Anakena krijgen we je het perfecte beeld van Paaseiland te zien. Het Nau Nau platform staat hier in het zand omgeven door palmbomen. Het leuke is dat de temperatuur van het water hier het hele jaar door 18 tot 24 graden warm is. De perfecte plek om even te pauzeren en te gaan zwemmen. Zelden op zo een idyllische plek gezwommen.

Tahai

Vanaf Anakena nemen we de weg via het binnenland terug naar Hanga Roa. We rijden hier langs groene heuvels en krijgen een totaal ander zicht op het eiland.

Wanneer we in Hanga Roa aankomen stoppen we nog bij Tahai voor de zonsondergang. Op deze site staan drie platforms. Hu Vai Vri is het grootste met vijf Moai. Daarnaast ligt Ahu Tahai en Ahu Ko te Riku. Die laatste is vrij uniek omdat hij bij de restauratie zoals oorspronkelijk ook een paar ogen meekreeg.

Tip: Aan de linkerkant van het eiland zijn nog heel wat andere sites. De wegen zijn hier nog onverhard en de sites moeilijk bereikbaar. Vergeet ook onderweg niet regelmatig te stoppen. Vaak zijn er kleinere sites met petroglypen en rotskunst te vinden.

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen