Het stinkt naar rotte eitjes! Je moet niet naar Myvatn gaan! Dat is wat we stiekem willen zeggen tegen andere toeristen. Maar eigenlijk is het hier keitof! Er zijn hier koetjes om te aaien, hot springs om uren in te liggen dobberen en dampende geothermische velden om door te wandelen. En stiekem willen we dat aan niemand vertellen. Behalve aan jullie dan. Maar niet doorvertellen!
Rotte eitjes
Hverir
Overal waar we komen in Myvatn ruikt het naar rotte eitjes. De aarde sist, borrelt en scheurt hier letterlijk open.
Het buitenaardse landschap kleurt van geel naar groen naar oranje en grijs met pruttelende modderpoelen en rokende fumarolen. Fuma watte? Een fumarole is een opening in de aardkorst waar hete zwaveldampen aan ontsnappen. En die zwaveldamp zorgt dus voor de geur van rotte eitjes.
Na het bezoek aan Hverir stappen we in de douche om de stinkende geur weg te wassen. Om dan te ontdekken dat het douchewater ook naar rotte eitjes ruikt. Het water wordt hier namelijk opgewarmd door de vulkanische bronnen. Nog drie dagen stinken dan maar?
Krafla
Dan richting het geothermisch gebied aan de krachtcentrale van Krafla. In de zomermaanden zijn er rondleidingen maar bij onze aankomst is het gebied volledig ondergesneeuwd.
De hete dampen doorboren de sneeuw, wat voor een sprookjesachtig decor zorgt.
Lava en Vulkanen
Dimmuborgrir
Maar als er één plek is die het verwoestende maar ook schone effect van gloeiend hete lava aantoont dan is het wel Dimmuborgrir. We wandelen er door een eeuwenoud lavalandschap dat gevormd werd door lava die afkoelde door het water van de marshlands. Grote zwarte lavapilaren, ook wel Dark Castles genoemd steken nu boven het landschap uit.
Hverfjall krater
En dan is er nog Hverfjall oftewel Hverfell, een vulkanische megakrater met een diameter van 1km. De beklimming is razend populair maar ons ontbijt was net iets te stevig om ons daaraan te wagen.
We bezoeken wel nog de de pseudokraters van Skutustadagigar die wat verderop liggen. De glooiende heuvels hier zijn wel een stuk minder impressionant.
Dampend hete hot springs
Na al dat wandelen door sprookjesachtige sneeuwlandschappen is het tijd om wat op te warmen. Het leuke is dat al die vulkanische activiteit ook gezorgd heeft voor stomend hete hot springs.
De Blue Lagoon van het noorden
De Myvatn Nature Baths worden ook wel eens de Blue Lagoon van het noorden genoemd. De echte Blue Lagoon ligt natuurlijk in Reykjavik. We hebben die niet bezocht, omdat we moesten reserveren, het constant volzet was en omdat het extreem duur is. Maar we kunnen bevestigen dat de Myvatn nature baths ook heerlijk warm en melkblauw zijn.
We voelen ons hier als een vis in olijfolie – want dat effect heeft het water op onze huid. Maar het allerleukste is misschien wel dat de badmeester hier om onze drankjes gaat. Niets zo leuk dan liggen dobberen in een hotspring genietend van een fors biertje waarvoor we niet in onze bikini door de bijtende koude moeten lopen.
Grotagja
Op een paar honderd meter van de Nature Baths ligt nog een hotspring. Grotagja, is DE hotspring waar John Snow en Ygritte uit Game of Thrones van jetje gaven. Het water is felblauw maar baden kunnen we er niet meer omdat het te warm is. We beklimmen de heuvel waaronder de grot ligt en zien bij het bovenkomen een enorme scheur in de aarde. Hier zien we nog maar eens dat IJsland letterlijk uit mekaar aan het scheuren is.
Slapen en koetjes knuffelen
Overnachten doen we in Vogafjoss guesthouse, een grote boerderij met koetjes en kalfjes. We mogen van de boer de stallen inlopen om ze te aaien. Het leuke is dat we vanuit het restaurant ook kunnen volgen hoe de koeien gemolken worden om daarna een vers glaasje melk te proeven. Het ontbijt is er ook eentje producten die door de boerderij zelf geproduceerd zijn: vers gebakken brood, melk, kaas en vleesjes. Yum! En als cherry on the cake, ligt de boerderij aan het Myvatn meer dat nog halfbevroren dampende meer.