Canyon Canyonlands

Waarom Canyonlands cooler is dan Arches

by Kim

Elk jaar bezoeken meer dan een miljoen mensen Arches National Park. Het is dan ook het pronkstuk van de staat Utah. Maar wij zouden een bezoek aan Arches zonder nadenken inruilen voor het Nationale Park aan de overkant van de weg, Canyonlands. Canyonlands heeft namelijk heel wat zottere dingen in petto.

Hallo is daar iemand ?

Canyonlands heeft minder dan een half miljoen bezoekers per jaar. Zowat de helft van Arches dus. Dat is dus maar 1.240 bezoekers per dag. Klinkt veel, maar niet als je weet dat Canyonlands zich uitstrekt over 1.365 km2. In Canyonlands hadden we dus zowat één vierkante kilometer voor onszelf. We hebben hier echt uren rondgelopen zonder iemand tegen te komen.

kim en sanne in Canyonlands

Avontuurlijk wandelen

Nog meer goed nieuws! Canyonlands heeft heel wat goede hiking trails. De trails worden op sommige stukken alleen nog aangegeven door stapeltjes van steentjes. Even langslopen bij de park ranger dus voor we vertrekken. We willen namelijk niet de hoofdrol spelen in de volgende 127 hours – ja die film waarin een kerel alleen gaat hiken in Canyonlands en uiteindelijk zijn eigen arm moet amputeren. Maar toegeven, we kiezen vandaag voor makkelijke wandeling naar de Murphy Point Trail (5,8km). De trail brengt ons naar een uitzichpunt waar de Grand Canyon nog een puntje aan kan zuigen.

wandelen Canyonlands

wandelpad Canyonlandscactus Canyonlands

Murphy Trailhead Canyonlands

Een eiland in de lucht

Wacht! Durven wij nu beweren dat het uitzicht hier nog mooier is dan aan de Grand Canyon? Eh, ja! Canyonlands telt namelijk drie verschillende kleine parken die door de Green River en Colorado River van mekaar gescheiden worden. De Maze, The Needles en Island in the Sky. Island in the Sky ligt meer dan 300 meter hoger dan het terrein errond. Wanneer er ’s morgens mist hangt in de canyon dan wordt de illusie gecreëerd dat we op een eiland in de lucht staan.

Canyonlands

Canyonlands landschap

Raften op wilde rivieren

En over die Green River en Colorado River gesproken, dit zijn geen rivieren die wat door het park kabbelen. Nee, het zijn rivieren waar je op kan gaan white water raften. We willen dat wel graag doen, maar de wachtlijsten lopen op tot enkele jaren.

Canyon Canyonlands

Aliens

Veel zotter moet het dus niet worden. Maar toch doet Canyonlands er nog een schepje bovenop.Er is hier ook merkwaardige krater genaamd Upheavel Dome. Het is tot op vandaag nog altijd een veel beargumenteerd mysterie. Een van de theorieën is dat de krater tot stand kwam door zout dat naar de oppervlakte werd gestuwd. Een andere theorie is er van overtuigd dat dit een crash site is van een meteoriet. En voor de gekkerds onder ons is er natuurlijk ook nog de alien theorie. Wat er ook van zijn mag, het is een indrukwekkende plek!

Sanne Upheavel Dome

Mesa Arch

Ja ok, maar Canyonlands heeft niet van die stenen bogen die je in Arches kan vinden. Fout! Canyonlands heeft namelijk de meest impressionante boog, Mesa Arch. Die Mesa Arch staat namelijk op het randje van de afgrond.

Eat that Arches !

Mesa Arch

Kim Canyonlands lookout

Praktisch

Neem Highway 191 ten noorden van Moab en sla af op Highway 313 die je naar de sectie Islands in the Sky brengt. De toegangsprijs was op het moment dat wij het bezochten $10. Wij zagen de hoogtepunten op 1 dag maar hadden makkelijk 2 tot 3 dagen er kunnen gaan hiken.

You may also like

Leave a Comment

Copyright by Weeralweg

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aanvaarden Meer Lezen